Segalanya Tentang Makan..

Biskut Nestum Chocolate Chips Rangup Dan Sedap. Mudah Je. Gerenti Cepat Licin!

0 1,473

Nestum ni sedap kalau buat biskut. Bau dia je dah wangi. Campurkan pula dengan coklat chips yang rangup dan sedap. Berbaloi kalau anda buat biskut nestum chocolate chips ni. Mudah je, hanya 7 bahan simple. Cara nak buat macam biskut biasa je, tapi rasanya premium dek nestum dan coklat tu.

Lagi pun buat biskut macam ni mudah sebab tak perlukan acuan. Memang begitulah bentuk dia yang cumpang camping. Tapi rasa dia rangup dan sedap. Sekarang ni musim anak-anak duduk rumah bolehlah buat makanan kudap untuk mereka.

Resepi biskut nestum chocolate chips ni dikongsikan oleh Nur Fitriyana. Lihat biskutnya, mengimbau kenangan berhari raya kat kampung dulu-dulu. Biskut yang simple dihidangkan di pagi raya. Tak perlu bahan berlebihan, tapi cukup dengan rasa manis yang lite-lite. Kena dengan selera tekak.

Rasanya biskut jenis macam ni dah tak ada sangat jual zaman sekarang ni. Kebanyakannya jual biskut yang lebih ‘hipster’ atau lebih moden dan ada banyak hiasan atau bahan tambahan.

Kadang-kadang rindu juga nak makan biskut lama tapi di upgrade sedikit seperti bahan nestum ni. Itu pun dulu-dulu dah ada juga yang buat kan? Jom kita lihat resepinya.

 

RESEPI BISKUT NESTUM CHOCOLATE CHIPS

Nak buat biskut yang ada chocolate chips ni, kenalah letak banyak sikit kuantitinya dalam adunan. Sebab nanti kalau dah jadi biskut takut ada bahagian biskut yang tak kena atau kurang pula coklatnya. Lagi banyak chocolate chips lagi sedap.

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan nestum
  • 3 cawan chocolate chips
  • 300 gram marjerin
  • 300 gram gula kastor
  • Baking powder
  • Esen vanilla
  • 2 biji telur

Cara buat biskut nestum chocolate chips:

▶️ Mula-mula satukan gula dan marjerin dalam satu besen.

▶️ Kemudian pukul sampai jadi kembang dan berwarna putih.

▶️ Pukul dengan hand mixer pun boleh.

▶️ Lepas tu masukkan telur dan esen vanilla dan pukul lagi.

▶️ Masukkan tepung gandum dan juga baking powder yang telah diayak. Kacau je sehingga sebati. Tak perlu pukul dengan mixer.

▶️ Ini hasil selepas digaulkan sebati.

▶️ Kemudian masukkan nestum dan chocolate chips.

▶️ Gaulkannya sehingga sekata. Kalau rasa nak tambah nestum dan chocolate chips lagi terpulang pada anda. Sedap kalau diletak lebih.

▶️ Sediakan loyang pembakar dan panaskan oven siap-siap.

▶️ Susunkan bulat-bulat adunan atas loyang. Pastikan susun jarak sikit sebab nanti biskut akan kembang bila dibakar.

▶️ Tekankan adunan sikit dengan garfu supaya nampak alur-alur tu.

 

BACA JUGA: Cara Buat Biskut Coklat Chips Sedap Rangup Macam Famous Amos. Confirm Jadi!

 

▶️ Bakar pada suhu 150’c selama 10 minit.

▶️ Dah siap boleh simpan dalam bekas kedap udara.

Biskut yang sedap macam ni senang je nak buat sebab bahan-bahannya simple je. Tak perlu pergi pasaraya bagai nak mencari bahan buat biskut.

Walaupun simple tapi rasanya sedap. Berulang-ulang anak makan. Confirm cepat habis sebalang. Biskut ni buat saiz sederhana sesuai. Nak makan pun senang. Jangan kecil sangat sebab takut nanti keras pula.

Bagi yang suka makan biskut sebagai kudapan tu, bolehlah buat biskut nestum chocolate chips ni. Mudah, rangup dan sedap. Selamat mencuba!

Leave A Reply

Your email address will not be published.