Segalanya Tentang Makan..

Resepi Jagung Rebus Susu Cheese. Peminat Jagung Wajib Cuba. Serius Sedap, Lemak Berkrim.

0 1,522

Bila jalan pasaraya atau kawasan street food, kalau terbau orang jual jagung rebus bukan main tergoda lagi kan? Confirm beli punyalah. Tapi kadang-kadang ada yang tak menepati citarasa. Terkurang susu lah. Kurang lemak manis lah. Anda pernah dengar jagung rebus susu cheese?

Susah-susah sangat apa kata buat sendiri menggunakan resepi ni! Puas hati boleh lebih atau kurangkan bahan ikut citarasa kita. Yang penting kena rasa lemak manis berkrim. Buat untuk anak-anak mesti mereka suka. Jagung ni dah cukup sedap dengan rangup kepingan bijinya tu.

Cuma rasanya manis-manis plain kalau tak letakkan apa-apa bahan tambahan lain. Kalau ikut resepi dari Nanie Ripin ni, tambahkan susu pekat, susu cair, cheese dan butter.

Percayalah, rasanya lebih padu dan terangkat. Kalau anda dah cuba resepi ni, lepas ni mesti tak buat dessert jagung cara lain dah. Asal beli jagung je mesti buat cara ni.

Sambil-sambil rehat santai kat rumah tu, boleh makan jagung susu cheese ni sebagai dessert. Nak buat sebagai hidangan pencuci mulut untuk tetamu pun sesuai. Jom lihat cara penyediaannya.

 

RESEPI JAGUNG REBUS SUSU CHEESE

Nak buat manis lebih atau kurang terpulang pada anda. Boleh adjust kuantiti susu pekat manis. Untuk cheese pula, resepi ni masukkan 2 keping cheese. Kalau suka cheese, boleh lebihkan. Tapi mungkin sesetengah orang tak suka cheese. Jadi, boleh kurangkan atau tak letak langsung.

Bahan-bahannya:
  • Jagung (direbus dengan secubit garam)
  • 1 tin susu cair
  • Susu pekat manis (ikut tahap manis anda suka)
  • 2 keping cheese
  • Sedikit butter

Cara penyediaan jagung rebus susu cheese:

▶️ Mula-mula panaskan susu cair dalam periuk.

▶️ Buka api perlahan je.

▶️ Kemudian masukkan 1 potong butter dan kacau sebati.

▶️ Masukkan susu pekat manis dan juga kepingan cheese. Kacau sebati dan biarkan melarut dan sebati.

▶️ Selepas tu masukkan jagung yang dah siap direbus tadi.

 

BACA JUGA: Cara Buat Puding Kastard Jagung Paling Simple Sekali. Hanya Gunakan 5 Bahan Mudah Je!

 

▶️ Biarkan kuahnya tu mendidih, dan boleh padamkan api.

▶️ Sedia untuk dijamah.

Kalau suka makan panas-panas boleh makan sekarang. Kalau anda suka sejuk, boleh sejukkan dulu. Jagung rebus ni kalau campurkan je semua bahan manisan dan cheese ni, memang sesuai jadi pencuci mulut istimewa.

Tak sama macam buah-buahan lain. Sebabnya jagung ni jenis yang rangup-rangup dan dalam kepingan biji bila dimakan. Sedap dengan tekstur rangupnya. Kalau buah lain mau kuah susu cheese meresap ke dalam buah yang membuatkan kembang dan cepat muak.

Nanti kalau jumpa jagung di luar tu, teruslah beli. Cuba buat dessert ni. Pasti anda teruja dengan rasa keenakannya. Tak payah nak pening-pening fikir nak buat dessert apa untuk anak-anak. Jagung rebus susu cheese inilah jawapannya. Selamat mencuba!

Leave A Reply

Your email address will not be published.