Segalanya Tentang Makan..

Cara Buat Kek Coklat Cheese Gebu Dan Lembut Guna Sukatan Cawan. Senang Je!

0 1,426

Kalau sekali buat ni, mau sekejapan je dah licin. Tengok je pun dah boleh agak rasa kek coklat ni macam mana kan. Kek coklat cheese gebu dan lembut ni antara kegemaran semua orang. Tambah lagi pula ada buat lapisan cheese yang tebal macam ni sebagai toppingnya. Memang rugi kalau tak cuba.

Orang kata kalau nak buat kek ni kena ada kesabaran yang tinggi. Sebab kena ikut cara sukatan bahan dengan betul, jangan skip bahan atau derhaka resepi. Kalau tidak, susah nak dapatkan kek yang gebu, lembut dan moist seperti yang diidamkan.

Kek coklat cheese yang gebu ni antara kek yang wajib anda cuba. Kek coklat cheese yang dikongsikan oleh Saiful Nasuha ni menggunakan bahan coklat yang berkualiti dan sedap untuk dinikmati. Begitu juga dengan cheesenya.

Bagi penggemar kek coklat dan juga cheese, kek ni memang sesuai untuk anda. Ada rasa coklat yang kuat, dan rasa lemak-lemak cheese yang cair dimulut.

Kalau nak lagi cantik dan menarik keknya, boleh dihiaskan dengan lorekkan coklat cair sebagai corak atas kek. Dan kemudian taburkan biji badam. Terus kek simple ni nampak mewah!

 

RESEPI KEK COKLAT CHEESE

Selain biji badam, kalau nak letak hiasan lain pun boleh ikut kreativiti anda. Contohnya coklat chip, coklat rice, ganache dan sebagainya.

Untuk sediakan bahan ni, sebaiknya gunakan sukatan yang sama. Nak mudah, guna baking cup sebagai sukatan cawan. Kalau anda jenis penggemar buat kek, eloklah beli baking cup ni di kedai alatan kek dan simpan siap-siap di rumah.

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Butter 1 cup
  • Tepung kek (self rising flour) 1 ½ cup
  • Milk choc coin Beryls 1 cup
  • Serbuk koko Beryls 2 sudu besar
  • Cream cheese tatura 150 gram
  • Gula kastor 1 cup
  • Telur 3 biji (2 biji digunakan untuk adunan kek, dan 1 biji lagi untuk adunan cream cheese)
  • Susu segar sedikit (kalau perlu)
  • Esen vanilla
  • Almond nibs sebagai hiasan

Cara buat kek coklat cheese gebu:

▶️ Mula-mula perlu cairkan dulu choc coin Beryls, serbuk coco dan juga butter.

▶️ Caranya ialah satukan choc coin Beryls, serbuk coco dan juga butter ni dan cairkan melalui teknik double boil.

▶️ Dalam campuran tu, masukkan sikit susu segar. Kacau sehingga kesemunya mencair.

▶️ Kemudian ketepikan dan biarkan suam.

▶️ Asingkan sedikit choc yang dicairkan ni untuk drizzle (picitkan atas kek untuk corak) nanti.

▶️ Bila dah suam, masukkan gula kastor dan juga 2 biji telur ke dalamnya.

▶️ Masukkan juga esen vanilla dan kacau menggunakan whisk.

▶️ Kemudian masukkan tepung yang dah siap diayak sikit demi sedikit dan kacaukan perlahan-lahan sehingga sebati.

▶️ Ketepikan.

Cara buat topping cream cheese:

▶️ Satukan cream cheese, 1 sudu besar tepung kek, 1 sudu besar gula kastor dan 1 biji telur dalam mangkuk sesuai.

▶️ Kemudian pukul sehingga bahan ni sebati.

▶️ Dah siap topping cheese.

▶️ Sediakan loyang yang dah siap disapu dengan marjerin dan lapik dengan baking paper.

▶️ Tuangkan dulu adunan coklat, lepas tu baru masukkan adunan cream cheese secara bertompok.

▶️ Sambil tu panaskan oven siap-siap.

▶️ Cairan coklat yang diasingkan tadi corakkan atas kek dengan cara ‘drizzle’kannya. Kemudian lorekkan menggunakan lidi.

▶️ Akhir sekali taburkan kacang badam atau apa sahaja yang anda gemari.

▶️ Kemudian masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 160’c selama 55 minit.

 

BACA JUGA: Kek Coklat Tornado Super Sedap Cair Di Mulut. Tengok Je Pun Dah Terliur!

 

Dah siap! Boleh nikmati kek coklat cheese yang sedap, lembut dan gebu ni. Bila ada topping cheese lagi bertambah sedap. Terus kek yang simple ni rasa ‘rich’ dan sangat sedap.

Lepas ni kalau rasa craving nak makan kek coklat, bolehlah buat kek ni. Mudah je bahan dan cara membuatnya. Selamat mencuba!

Leave A Reply

Your email address will not be published.