Segalanya Tentang Makan..

Kebab Daging Paling Simple Dan Sedap. Macam Pasar Malam. 5 Minit Siap!

0 1,010

Wow, tengok pun buatkan terliur kan. Dah macam kebab kat pasar malam. Boleh buat special sikit untuk minum petang kali ni. Ini cara buat kebab daging paling simple dan sedap, 5 minit siap yang dikongsikan oleh Noratiqah Nordin. Resepi beliau memang tak pernah mengecewakan.

Letaklah sebanyak mana inti atau isi daging yang anda suka. Kebab pasar malam pun tak semuanya buat isi padat-padat macam ni kan. Nak buat isi kebab ni ikut selera sendiri sebenarnya. Kalau anda tak suka sangat bawang, boleh kurangkan.

Begitu juga bahan sos. Ada sesetengah orang suka mayonis lebih. Itu sebabnya untung buat sendiri. Boleh ikut suka anda. Perkongsian resepi ni antara yang muda dan sedap anda boleh cuba.

Kalau tak nak buat dalam roti kebab pun, boleh buat dalam roti john, roti gardenia atau apa sahaja. Dan kalau anak-anak tak suka makan kebab daging, nak buat versi ayam pun boleh.

Masak kebab ni dah macam suka-suka je kat dapur tu. Main campak-campak je dalam kuali, lepas tu sumbat dalam roti kebab. Serius sedap. Jom lihat resepi kebab yang mudah ni.

 

KEBAB DAGING PALING SIMPLE

Untuk inti, selain isi daging anda boleh masukkan bahan sayuran apa yang anda suka. Kebiasaannya dalam kebab dimasukkan kobis dan timun. Sama ada anda nak gaulkan terus dengan bahan sos atau nak curahkan sos berasingan, terpulang ikut selera masing-masing.

Bahan-bahan:
  • Daging cincang
  • Kobis (dipotong hancur)
  • Timun (potong memanjang)
  • Sos cili
  • Mayonis
  • Minyak menggoreng
  • Roti kebab (atau roti john/roti gardenia dan lain-lain lagi)

Cara buat kebab simple dan sedap:

▶️ Panaskan minyak dalam kuali.

▶️ Masukkan daging cincang.

▶️ Tumis sampai garing keperangan. Bila dah masak, keluarkan minyaknya.

▶️ Lepas dah buang minyak, masukkan kobis yang dipotong hancur.

▶️ Masukkan juga timun.

▶️ Dan masukkan sos cili dan mayonis. Ini style gaul sekali dengan bahan inti.

▶️ Gaul sehingga sekata. Kalau kurang, boleh masukkan lagi. Ikut suka nak banyak mana.

▶️ Tekapkan sekejap roti kebab atas kuali tanpa minyak.

▶️ Lepas tu masukkan inti ke dalamnya.

▶️ Dah siap kebab daging simple dan sedap untuk minum petang!

 

BACA JUGA: Buat Sendiri Chicken Wrap Ala KFC. Puas Hati Dengan Isi Padat Dan Ayam Crunchy!

 

Nak picitkan sos dan mayonis lagi atas inti kebab tu pun boleh. Ringkas je kan. Buat mak-mak yang nak sediakan makanan ala western untuk anak-anak, bolehlah buat kebab daging ni.

Kalau nak letak sayuran salad, tomato macam ala burger atau chicken wrap boleh juga. Nampak mewah sikit. Tapi anak-anak belum tentu suka. Buat versi ni mungkin lebih sedap dan kena dengan selera.

Puas hati kalau dapat buat isi daging lebih untuk inti. Lepas ni kalau teringin, boleh buat sendiri kebab daging paling simple dan sedap ni. Jangan lupa mencubanya!

Leave A Reply

Your email address will not be published.