Segalanya Tentang Makan..

Kek Chipsmore Super Sedap Dengan Topping Leleh. Mudah Je. Tak Guna Tepung Pun!

0 401

Cantiknya kek chipsmore yang super sedap dan kaya dengan bahan topping ni. Kalau nak dapat kek macam ni selalu beli kat kedai kek je. Tak sangka buat sendiri pun boleh dapat hasil yang cantik macam ni. Kalau nak sambut hari jadi kiranya bolehlah buat kek sendiri je.

Jauh lebih jimat dan ringkas je bahan-bahannya. Tapi nampak sangat menyelerakan. Agak menarik resepi kek chipsmore dari Nurul Suhaila Lela Kembar ni sebab keknya tak memerlukan tepung pun. Hanya perlukan chipsmore, susu dan juga telur. Selebihnya ialah bahan topping.

Cara buat kek chipsmore ni mudah je. Tekstur keknya lebih padat dan moist. Selalu kalau buat kek ni yang paling penting ialah cukup dengan rasa manis dan lemak.

Bila teragak nak makan pemanis mulut yang kaya dengan rasa coklat leleh, ditambah lagi dengan rasa manis dari biskut yang crunchy, kek chipsmore inilah anda boleh buat.

Anak-anaklah orang yang paling teruja. Malah bukan anak je, ibunya pun boleh makan sampai tak cukup sepotong. Bila buat sendiri ni bolehlah buat sebesar mana kek yang kita suka.

 

RESEPI KEK CHIPSMORE SUPER SEDAP

Untuk menambahkan lagi kesedapan kek yang simple ni, anda boleh buat topping coklat leleh, dan campur lagi dengan taburan bahan tambahan.

Dalam banyak-banyak topping, dicadangkan anda taburkan nestum untuk beri rasa lemak. Lagi pun nestum ni berlawanan rasanya dengan coklat yang pasti membangkitkan lagi rasanya.

Bahan untuk kek:
  • Biskut chipsmore 2 bungkus
  • Susu goodday coklat 2 kotak kecil
  • Telur 2 biji (pukul dahulu)

Bahan untuk topping:
  • Serbuk koko ½ cawan
  • Susu pekat ½ cawan
  • Marjerin 2 sudu besar
  • Air 3 sudu besar

Bahan hiasan:
  • Nestum 3 in 1
  • Coklat rice
Cara-cara buat kek chipsmore:

▶️ Patah-patahkan biskut chipsmore dan masukkan ke dalam blender.

▶️ Masukkan juga air kotak.

▶️ Kemudian masukkan telur yang dah siap dipukul.

▶️ Kisar bahan-bahan ni sehingga sebati.

▶️ Sediakan loyang yang dah siap disapu dengan marjerin.

▶️ Sambil tu panaskan air pengukus sehingga mendidih.

▶️ Tuangkan adunan yang dah dikisar tadi ke dalam loyang dan kukus selama 35 minit.

▶️ Tutup penutup pengukus dengan kain supaya wap tak jatuh ke atas kek.

▶️ Dan kukuskan dengan api yang kuat.

Cara-cara buat topping:

▶️ Satukan serbuk koko, marjerin, air dan susu pekat ke dalam periuk double boil.

▶️ Dan masak dengan kaedah double boil ni sampai bahan semua mencair dan sebati.

▶️ Sentiasa kacau adunan semasa dimasak.

Cara-cara hiaskan kek:

▶️ Selepas kek dah masak dan disejukkan, tuang topping coklat leleh tadi.

▶️ Kemudian taburkan coklat rice dan juga nestum.

▶️ Dah siap, sedia dinikmati bersama keluarga.

 

BACA JUGA: Cara Buat Kek Coklat Cheese Gebu Dan Lembut Guna Sukatan Cawan. Senang Je!

 

Kalau sekali makan kek ni memang lepas tu terus ‘craving’ nak makan lagi. Tahu je lah kek yang dibuat dengan biskut yang menjadi kegemaran dari dulu lagi seperti chipsmore ni.

Memang tak akan puas kalau makan sekali. Kaya dengan rasa coklat, daripada kek hinggalah pada toppingnya.

Pada yang hantu coklat tu, kek chipsmore super sedap ni boleh jadi salah satu kek yang anda boleh buat selalu di rumah. Sebab bahannya ringkas dan mudah je. Selamat mencuba.

Leave A Reply

Your email address will not be published.