Segalanya Tentang Makan..

Resepi Fish Cake Homemade Versi Korea Super Marvellous. Rugi Kalau Tak Cuba!

0 1,880

Selalu fish cake ni memang kerap kita beli kan. Nak buat sup, nak goreng mee dan macam-macam lagi. Memang selalu masukkan fish cake. Tapi yang ini bukan fish cake yang macam tu. Kali ni lagi sedap dan lebih advance! Boleh buat makan macam tu je dan teramatlah sedap.

Kalau anda nak cuba, jom buat resepi fish cake homemade yang versi Korea ni. Kalau peminat drama Korea, mesti perasan mereka selalu makan fish cake yang direbus atau kukus. Sebenarnya ada juga versi goreng yang lagi sedap dan menyelerakan.

Kalau tengok dah macam cucur ikan, sedap dimakan dengan sos cili pedas. Kalau buat untuk anak-anak ni mesti mereka suka. Bawa bekal ke sekolah mahu habis licin dimakannya. Fish cake ni bukan je sedap digoreng dan makan macam tu je, malah sedap juga kalau dibuat sup. Kalah rasa bebola ikan yang biasa dimasukkan ke dalam sup tu.

Yang lagi menariknya, walaupun namanya fish cake, dah tentu bahan utama adalah isi ikan kan. Tapi sebenarnya kalau nak lagi sedap, boleh masukkan lagi isi udang atau sotong. Ini terpulang pada anda. Untuk resepi ni tiada dimasukkan sebab kekurangan bahan. Kalau anda ada isi udang dan sotong, boleh masukkannya sekali.

Perkongsian resepi fish cake super sedap ni ialah dari Cik Zue Zakaria. Mudah je sebenarnya cara membuatnya. Dan beliau sendiri terinspirasi dari makanan Korea yang dilihatnya. Bila cuba terbukti sedap dan menyelerakan.

 

RESEPI FISH CAKE HOMEMADE VERSI KOREA

Kalau di Korea namanya dipanggil eumok. Walaupun namanya fish cake, tapi cantik kalau dibentukkan ala bebola. Tapi bila dah digoreng bentuknya akan lari sedikit, namun rasa masih sedap tak terkata.

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Dori fish fillet (boleh dapatkan dari pasar raya)
  • Udang dan sotong (kalau anda nak masukkan, lagi bertambah sedap)
  • Telur (ambil putihnya sahaja)
  • Bawang besar suku sahaja
  • Bawang putih
  • Tepung jagung setengah cawan
  • Tepung setengah cawan
  • Gula 1 sudu kecil
  • Garam 1 sudu kecil
  • Serbuk lada putih 1 sudu kecil
  • Minyak 1 sudu besar
  • Tambahan lobak merah, daun bawang, lada merah (optional)

Cara membuat fish cake versi Korea:

▶️ Kisarkan kesemua bahan tadi dalam blender.

▶️ Kisar sehingga hancur seperti adunan dalam gambar.

▶️ Kemudian masukkan minyak (kalau dimasukkan sekali masa kisar bahan tadi pun boleh juga)

▶️ Selepas tu masukkan lobak merah, lada dan daun bawang yang dah dipotong halus atau cincang. Gaulkan kesemuanya.

▶️ Kemudian panaskan minyak dalam kuali. Dan cubit-cubitkan adunan tepung tadi. Gorengkan dalam minyak yang panas.

▶️ Dah garing, boleh angkat dan toskan.

▶️ Sedia dihidangkan bersama sos cili, mayonis dan cheese.

 

BACA JUGA: Resepi Mini Cheese Cake Peach. Sedap, Rangup Dan Cair Di Mulut! 

 

Rasanya memang sedap dan lain dari yang lain yang biasa dimakan di kedai. Kalau nak buat versi sup pun boleh juga. Masukkan je ke dalam sup dan makan sambil hirup dengan sup sekali. Sedap sangat kalau nikmatinya waktu sejuk-sejuk atau hujan.

Lepas ni kalau nak buat cucur waktu minum petang tu, apa kata gantikan pula dengan fish cake versi korea ni. Pasti nanti anak-anak dan suami menyukainya. Selamat mencuba!

Leave A Reply

Your email address will not be published.