Segalanya Tentang Makan..

Resepi Kek Coklat Gebu Dan Moist Mudah Tanpa Mixer, Tanpa Blender. Sedap Dengan Topping Coklat Leleh.

0 985

Haa, bagi ibu-ibu yang pening fikir nak beli kek apa untuk hari jadi anak musim pkp ni. Kek sekarang pun mahal-mahal. Agak susah nak berjimat. Kek coklat gebu dan moist yang dikongsikan oleh Noratiqah Nordin ni antara kek yang boleh anda buat sebab mudah dan sedap sangat rasanya.

Kelebihan kek ni, yang pertama ianya dipenuhi rasa coklat yang memang menjadi kegemaran anak-anak. Keduanya, ianya mudah untuk dibuat sebab tak memerlukan mixer pun. Hanya sebatikan dengan hand whisker je. Kek ni juga kalau anda tak ada oven, boleh juga dikukus.

Selain tu, kek ni juga rasanya sedap, gebu dan moist. Boleh dibuat pula dengan limpahan coklat leleh sebagai topping. Kalau anda dapat buat kek ni memang puas hati dan rasa berbaloi.

Kalau beli di luar kadang-kadang ada yang tak memenuhi citarasa dari segi rasa, tekstur kek dan juga tambahan bahan toppingnya.

Kadang kala tahap manis kek yang dijual bukan seperti yang kita nak. Ada yang terlampau manis, dan mungkin juga kurang berasa coklatnya.

 

RESEPI KEK COKLAT GEBU DAN MOIST

Kek yang gebu ni kalau makan macam tu je tanpa topping coklat leleh pun dah sedap. Bayangkan bila ada coklat leleh yang mencair di mulut. Memang nikmat sangat, lagi-lagi kalau makan waktu sejuk.

Selain coklat leleh, kalau anda nak buat topping cream cheese dan sebagainya pun boleh juga. Ikut kreativiti masing-masing.

Bahan-bahan keknya:
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 cawan air panas
  • 2 biji telur *
  • 1 cawan serbuk koko *
  • 1 cawan susu pekat *
  • 1 cawan minyak *
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sudu kecil penuh soda bikarbonat *
  • 1 sudu kecil penuh baking powder *
  • 1 sudu kecil esen vanila *

Bahan topping coklat leleh:
  • 1 cawan minyak
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan susu cair

Cara buat kek coklat:

▶️ Sediakan 1 bekas, kemudian masukkan air panas di dalamnya.

▶️ Campurkan gula kastor.

▶️ Kemudian gaul sehingga gulanya larut. Ketepikan.

▶️ Lepas tu sediakan 1 bekas lain yang lebih besar.

▶️ Masukkan telur dan ketuk sehingga hancur.

 

 

▶️ Kemudian masukkan kesemua bahan yang bertanda *.

▶️ Lepas dah masukkan kesemua bahan yang bertanda *, gaulkan sehingga tepung tu hilang dari pandangan.

▶️ Kemudian masukkan bancuhan air gula tadi.

▶️ Gaul sehingga sebati.

▶️ Ini hasil selepas bahan semua disebatikan.

▶️ Panaskan oven.

▶️ Masukkan dalam bekas tipuware.

▶️ Kalau ada loyang, boleh bakar dalam loyang. Sediakan loyang bulat saiz 7’. Kalau buat kek harijadi, sesuai buat loyang bulat ni.

▶️ Untuk 1 adunan ni boleh dapat 1 kilo kek.

▶️ Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 150’c selama 30 minit (kalau pakai tipuware).

▶️ Kalau pakai loyang, bakar selama 45 minit (atau ikut juga oven maisng-masing).

▶️ Kalau nak kukus, boleh kukus selama 45 minit atau sehingga masak.

▶️ Boleh check dengan lidi untuk lihat sama ada kek dah masak. Caranya, cucuk di tengah-tengah kek. Kalau tak ada adunan melekat pada lidi, itu tandanya kek dah masak.

Cara buat topping coklat leleh:

▶️ Panaskan periuk berisi air.

▶️ Lepas tu masak bahan secara double boil (tindihkan periuk lain di atasnya).

 

▶️ Caranya, masukkan kesemua bahan ke dalam periuk.

▶️ Kacau sehingga sekata dan cukup masak.

▶️ Kemudian padamkan api dan sejukkan sebentar.

▶️ Dah masak kek dan topping, bolehlah curahkan topping coklat leleh di atas kek.

 

BACA JUGA: Kek Chipsmore Super Sedap Dengan Topping Leleh. Mudah Je. Tak Guna Tepung Pun!

 

▶️ Kemudian tabur apa-apa sahaja yang anda suka contohnya coklat rice, coklat chip dan lain-lain lagi.

Betapa nikmat bila kek ni masuk ke dalam mulut. Rasanya super sedap, gebu dan moist buatkan betul-betul menyelerakan, tambah pula kalau masa tu tengah craving dessert yang manis-manis.

Dalam pada musim pkp yang perlukan kita berjimat ni, bolehlah buat kek sendiri yang sedap dan murah je belanjanya. Bahan-bahan semuanya harga berpatutan.

Janji rasa kek coklat gebu dan moist ni sedap dan kena dengan selera tekak anda dan juga anak-anak. Jangan lupa mencubanya.

Leave A Reply

Your email address will not be published.