Segalanya Tentang Makan..

Resepi Sambal Udang Murunggai Indian Style. Sambalnya Memang Sedap Dan Padu!

0 673

Pernah dengar tak kacang murunggai? Murunggai ni sejenis sayuran atau tumbuhan yang memang jadi kegemaran masyarakat India. Selalu dimasukkan dalam masakan mereka. Masakan India ni pula kita tau ada aromanya tersendiri termasuk gulai kari, sambal dan macam-macam lagi.

Kali ni jom kita try resepi sambal udang murunggai Indian style ni. Kalau masak masakan India ni kita boleh expect bau dan aroma rempah tak kira ianya masakan kari, sambal atau masakan apa je. Yang itu sebenarnya yang digemari ramai.

Perkongsian resepi sambal udang murunggai Indian style ni memang dikongsikan sendiri oleh sahabat India ni iaitu Puan Durkhaguna Subramaniam. Rugi rasanya kalau tak cuba!

Bahannya simple je tapi sekali pandang mesti tergoda. Sambalnya bukan jenis berkuah namun tak begitu kering. Dan udang pula digoreng kunyit dulu sebelum dimasak sambal.

Tengok resepi pun dah boleh bayang rasanya macam mana. Kalau dapat buat sambal pedas-pedas mesti lagi padu rasa dia. Jom kita lihat cara memasaknya.

 

RESEPI SAMBAL UDANG MURINGGAI INDIAN STYLE

Buat yang penggemar udang ni, kalau nak makan sambal udang yang lagi sedap, udang tu perlulah segar dan saiznya besar. Barulah tak nampak kecut, cantik dan sedap dalam masakan.

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • ½ kilo udang yang dah digoreng dengan sedikit kunyit dan garam
  • 2 bji bawang
  • 1 biji tomato (boleh juga kalau nak ganti dengan air asam jawa)
  • 1 cawan cili giling
  • 1 sudu serbuk cili kering
  • 4 batang murunggai
  • 1 biji kentang yang dah siap digoreng
  • 2 sudu pes bawang putih dan halia (kisar kedua-duanya sekali)
  • Kayu manis dan bunga lawang
  • Daun kari
  • Sedikit gula melaka
  • Garam secukup rasa

Cara masak sambal udang murunggai Indian style:

▶️ Mula-mula goreng dulu udang yang dah dilumur serbuk kunyit dan garam.

▶️ Goreng sekejap je. Dah masak sikit terus angkat dan toskan.

▶️ Kemudian panaskan minyak dalam kuali dan tumis bunga lawang dan kayu manis dan pes bawang putih halia. Selepas tu masukkan juga bawang besar. Tumis sehingga layu dan naik bau.

▶️ Masukkan daun kari dan tomato yang dah siap dipotong juga.

▶️ Kemudian masukkan cili giling dan terus tumis sampai pecah minyak. Tambahkan juga cili kering.

▶️ Masukkan setengah cawan air bagi kuah ecak sikit. Dan biarkan mendidih sehingga pekat begini.

▶️ Selepas tu masukkan murunggai dan masak dengan api sederhana sehingga ianya lembut dan masak.

▶️ Perasakan dengan garam dan gula melaka.

▶️ Terus kacau sebati. Dan kalau rasa kuahnya terlalu garing, boleh tambahkan sikit lagi air.

▶️ Dan akhir sekali masukkan udang dan kentang yang dah siap digoreng tadi.

▶️ Kacau sekata. Dah masak boleh tutup api.

▶️ Sedia untuk dihidangkan!

 

BACA JUGA: Resepi Udang Black Pepper Barbeque Sedap. Mudah Sangat Tak Guna Banyak Bahan!

 

Memang terliur bila tengok sambal udang versi india ni. Kalau duduk kat dapur, sepanjang masak lauk ni mesti rasa tergoda je sebab bau aroma masakannya yang menangkap selera.

Kalau dapat makan dengan nasi putih panas-panas ni memang puas hati. Tak dapat dinafikan masakan india ni memang sentiasa digemari dalam kalangan orang Melayu.

Lepas ni kalau nak tukar selera sekali sekala, bolehlah buat resepi sambal udang murunggai Indian style ni. Pasti anda menyukainya. Selamat mencuba!

Leave A Reply

Your email address will not be published.