Segalanya Tentang Makan..

Resepi Udang Buttermilk Sedap Tak Terkata. Cukup Rasa Lemak, Manis Dan Pedas!

0 735

Pernah tak makan udang buttermilk? Masakan ni selalunya dihidangkan kat restoran Chinese. Kalau lihat kuahnya memang lemak berkrim dan pekat. Kalau ada udang kat rumah tu, apa kata jom try masak resepi udang buttermilk sedap ni untuk dihidangkan buat keluarga.

Selalunya kalau ada udang, kita rajin buat sambal dan masak lemak kan. Sesekali kalau nak tukar selera apa salahnya. Resepi udang buttermilk ni sedap sebab ada rasa lemak susu, butter dan aroma daun kari. Kalau nak pedas pun, boleh masukkan cili padi ikut selera masing-masing.

Udangnya digoreng cruncy dengan tepung sebelum dimasukkan dalam kuah yang pekat. Berselera betul makan dan buatkan kita tak cepat muak. Cara masaknya pun senang dan simple je.

Resepi udang buttermilk ni ada dikongsikan oleh Mazliza Mazelan, di mana senang je kita nak follow sebab ada disediakan gambar untuk setiap step.

Bagi penggemar udang tu, jomlah cuba resepi buttermilk ni. Pada yang suka seafood lain dan juga ayam pun sebenarnya boleh masak dengan resepi yang sama. Gantikan je dengan udang tu.

 

RESEPI UDANG BUTTERMILK

Resepi ni menggunakan ½ kilo udang. Tak kisah udang saiz apa pun. Tapi kalau dapat udang saiz besar lagi sedap. Untuk sukatan bahan, anda boleh adjust kalau masak dengan kuantiti udang yang lebih banyak atau kurang.

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Udang ½ kilo
  • Tepung jagung 2 sudu besar
  • Tepung gandum 2 sudu besar
  • Serbuk kari ikan 1 sudu besar
  • Garam sikit
  • Gula sikit
  • Susu cair ½ tin (yang ni boleh adjust. Kalau nak kuah lebih, boleh lebihkan susu)
  • Butter 3 sudu
  • Daun kari
  • Bawang putih 1 ulas
  • Bawang merah 3 biji
  • Cili api hijau 6 biji (ikut tahap kepedasan yang kita mahu. Kalau nak pedas lagi boleh lebihkan)
  • Minyak masak sikit

Cara masak udang buttermilk:

▶️ Cuci bersih udang dan masukkan dalam besen.

▶️ Masukkan serbuk kari, tepung jagung, tepung gandum dan garam. Kemudian gaulkan dengan udang sehingga sekata.

▶️ Panaskan minyak masak dalam kuali. Dan gorengkan udang sehingga masak.

▶️ Tak perlu terlalu lama sebab nanti udang terlampau keras. Dah masak boleh angkat dan ketepikan.

▶️ Tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili api. Pada yang suka kisar dengan blender, boleh juga. Tapi kalau ditumbuk lagi sedap. Terpulang ikut cara anda suka.

▶️ Panaskan kuali (dengan gunakan kuali yang sama kita goreng udang tadi). Kemudian masukkan butter. Boleh masukkan 250g buttercup biasa tu.

▶️ Biarkan butter mencair seperti dalam gambar.

▶️ Selepas butter dah cair, masukkan bawang dan cili api yang dah ditumbuk tadi. Dan masukkan sekali daun kari. Tumis sehingga naik bau dan garing.

▶️ Seterusnya tuangkan susu cair.

▶️ Terus kacau dan biarkan sehingga susu cair mendidih.

▶️ Selepas tu masukkan udang yang dah digoreng tadi.

▶️ Taburkan gula secukup rasa.

▶️ Kalau nak kan kuah yang lagi pekat, boleh biarkan kuah mendidih lama sikit. Dah siap boleh tutup api.

Sedia untuk dihidangkan.

 

BACA JUGA: Resepi Ayam Goreng Perap Sedap Tak Terkata. Guna Bahan Simple Je!

 

Nyummy.. Sedap betul kuah butter pekat yang ada pelbagai rasa ni. Ada aroma kari, pedas, manis dan berlemak. Resepi udang buttermilk ni kalau buat untuk anak-anak mesti mereka suka. Memang selera budak-budak.

Kalau nak buat untuk anak kecil yang tak makan pedas, boleh kurangkan cili atau tak perlu letak langsung. Ikut citarasa sendiri.

Mudah je kan cara buatnya. Pada anda yang nak tukar selera dari masakan melayu tu, bolehlah cuba resepi udang buttermilk ni. Boleh hidangkan untuk family. Selamat mencuba ye!

Leave A Reply

Your email address will not be published.