Segalanya Tentang Makan..

Cara Buat Ayam Goreng Simple Dan Rangup. Potong Kecil-Kecil Untuk Hidangan Anak-Anak.

0 3,551

Ayam goreng ni, nak buat sedap-sedap dan kena dengan tekak suami dan anak-anak memang ada caranya. Selalunya yang paling digemari ialah ayam goreng crispy. Tapi paling tidak pun dapat hidangan ayam yang lembut-lembut isinya dan juga garing. Ada cara nak buat ayam goreng sedap, simple dan rangup ni.

Pertamanya kena pastikan kita guna tepung yang betul. Cara gorengan pun kena cantik. Jangan terlalu lama goreng dengan api yang besar sebab boleh buatkan ayam hangit dan isi masih tak masak sepenuhnya. Kulitnya pun boleh jadi keras.

Kalau ikut selera anak-anak, ayam goreng ni boleh dikatakan menu wajib mereka setiap minggu. Dari yang tak nak makan nasi, boleh terus makan kalau dihidangkan sekali dengan lauk ayam goreng.

Jadi, jom saya bawakan resepi ayam goreng sedap dan rangup yang ibu-ibu boleh sediakan untuk anak-anak. Cara buat ayam goreng yang dikongsikan oleh Solehah Johari ni sebenanrnya simple je.

Bahannya mudah dan ringkas. Lagi sedap kalau ayamnya tu dipotong kecil-kecil supaya mudah ianya masak dan mudah juga untuk dijamah.

 

RESEPI AYAM GORENG SIMPLE DAN RANGUP

Selain makan dengan nasi, kalau dibuat ratah macam tu je pun dah cukup menyelerakan. Cicah pula dengan sos cili. Dah boleh jadi snek makanan santai pula sudahnya.

Bahan yang perlu ada:
  • Dada ayam (dipotong dadu)
  • Tepung jagung
  • Tepung beras
  • Serbuk kunyit
  • Serbuk kari 1 sudu besar
  • Serbuk cili sedikit untuk beri rasa pedas-pedas sikit

  • Garam secukup rasa
  • Lobak merah (dipotong/dimayang)
  • Bawang (dipotong)
  • Cili besar (dipotong)
  • Kalau nak tambah sayuran lain seperti kacang panjang pun boleh juga

Cara buat ayam goreng simple dan rangup:

▶️ Potong ayam saiz kecil-kecil atau sederhana. Masukkannya dalam satu mangkuk.

▶️ Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan di atas kecuali lobak merah, cili besar dan juga bawang. Dan gaul sebati.

▶️ Perapkan sekejap.

▶️ Lepas perap beberapa minit, panaskan minyak dalam kuali. Minyak ni sebaiknya dimasukkan banyak supaya ayam masak sekata.

▶️ Kemudian goreng ayam sehingga garing dan warnanya keperangan. Pastikan api kecil atau sederhana sahaja.

▶️ Dah masak dan garing, ketepikan sekejap ayam tu.

▶️ Lepastu masukkan lobak merah, cili besar dan bawang.

▶️ Biarkan lobak merah lembut sedikit. Tapi kalau masih ada rasa crunchy tu lagi sedap.

▶️ Kemudian sebatikan ayam dan bahan-bahan.

 

BACA JUGA: Resepi Ayam Goreng Hatyai Original Dari Thai Yang Pasti Buat Anda Terliur!

 

▶️ Dah siap, boleh angkat dan sedia dijamah.

Ayam goreng ni walaupun simple, tapi boleh dikirakan menu ‘killer’ juga. Cuba lihat, kalau letak je ayam goreng atas meja, walaupun lauk lain ada, ayam goreng ni mesti yang paling laku.

Kadang-kadang kalau tak makan dengan nasi, dibuatnya ratah pula. Kalau ayam goreng yang digoreng biasa tu pun dah cukup sedap, apatah lagi yang dicampurkan tepung dan bahan-bahan lain yang menambahkan rasa dia.

Lepas ni kalau ada ayam dada lebih dalam peti sejuk tu, boleh cuba resepi ayam goreng simple dan rangup ni. Jangan lupa mencubanya.

Leave A Reply

Your email address will not be published.