Segalanya Tentang Makan..

Cara Masak Maggi Goreng Ala Thai Yang Confirm Terliur. Rasanya Padu Walaupun Tak Berkuah!

0 4,524

Sebut je masakan Thai, dah terasa kat anak tekak aroma dan rasanya yang masam, manis dan pedas. Lagi-lagi buat masak maggi yang memang favorite semua orang walaupun masakannya simple je. Cara masak maggi goreng ala Thai ni sebenarnya senang je tau.

Kalau dah nama masakan Thai, wajiblah ada sos ikan, jus limau nipis, daun limau purut, ketumbar, cili dan macam-macam lagi. Yang asas ni wajiblah ada kan! Kalau tak ada, tak menjadi menu Thai kita. Menariknya resepi ialah ada bahan tambahan lain yang menaikkan lagi rasa dia.

Campur pula dengan seafood, terus nampak mewah maggi goreng ala Thai ni. Resepi yang marvellous ni dikongsikan oleh Adila Razak. Tengok bahannya pun dah tau dah, mesti padu menu maggi Thai kali ni.

Sekali pandang nampak macam maggi goreng mamak. Tapi kalau ada depan mata, memang boleh terbau aroma masakan Thai tu. Boleh kalah style masakan maggi yang lain.

Cara masak Maggi goreng ala Thai bagi resepi ni mudah je dan stepnya pun sangatlah simple. Cuma bahannya sahaja lebih sikit dari biasa. Namun kalau anda cuba, pasti tak menyesal.

 

RESEPI MAGGI GORENG ALA THAI

Resepi ni menggunakan seafood iaitu udang dan sotong. Kalau anda nak tukarkan kepada binatang lain seperti ayam dan daging pun boleh juga. Ikut citarasa masing-masing.

Bahan-bahan yang diperlukan:

Bahan tumbuk:

  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji bawag merah
  • 5 biji cili padi

 

Bahan hiris:
  • 5 helai daun limau purut
  • 3 ikat daun kucai (yang ini optional. Tak nak letak pun tak apa)
  • 3 helai daun ketumbar

 

Bahan-bahan lain:
  • 1 bungkus maggi yang dah siap dicelur
  • 1 biji telur ayam
  • ½ kiub pati ikan bilis
  • ½ biji air limau nipis
  • Sos ikan
  • Sos tiram
  • Cili flakes
  • 1 sudu kecil maggi cukup rasa
  • Udang/sotong yang dah siap disiang dan dicuci
Kredit gambar dari cikza.com
Cara masak maggi ala Thai:

▶️ Mula-mula panaskan minyak dalam kuali.

▶️ Kemudian pecahkan telur sebiji dan kacau sedikit. Tak perlu hancur sangat. Lepas tu angkat dan ketepikan dulu.

▶️ Dengan minyak yang sama, masukkan bahan-bahan tumbuk tadi. Kacau sehingga naik bau.

▶️ Seterusnya masukkan sos ikan, sos tiram, kiub pati ikan bilis, daun limau purut, udang dan sotong. Boleh agak-agak kuantiti sos ikan dan sos tiram tu. Masukkan sikit dulu, sebab nanti boleh rasa.

▶️ Kacau sehingga sebati, kemudian masukkan jus limau nipis.

Kredit gambar dari Majalah Keluarga

▶️ Masukkan maggi yang dah siap dicelur. Kacau sekata bahan dan mee maggi.

Kredit photo dari Hajah Fatimah Frozen

▶️ Kemudian masukkan pula maggi cukup rasa, telur yang dah siap digoreng tadi dan juga daun kucai.

▶️ Kacau bagi sebati dan biarkan seketika.

▶️ Masa ni boleh rasa masam, manis, masin dan pedasnya. Kalau ada kurang, boleh adjust bahagian sos terutama sos ikan yang memberi rasa masin. Jus limau pula beri rasa masam. Begitu juga yang lain-lain.

▶️ Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar dan chili flakes.

▶️ Kacau sekata. Dah siap boleh padamkan api.

Sedia untuk dihidangkan.

 

BACA JUGA: Cara Buat Bakso Sedap. Resepi Turun Temurun Orang Berniaga, Yang Wajib Cuba!

 

Fuhh, maggi goreng kering macam ni kalau dimasak style Thai, rasa sedap dia tak boleh dibawa bincang. Satu bungkus pun tak cukup seorang.

Kalau dapat buat pedas-pedas dan masam, lagilah padu. Resepi ni mudah je sebenarnya. Campak-campak je dah siap. Boleh dikatakan simple, tapi rasa dia betul-betul mencengkam. Rugi kalau tak cuba.

Pada yang mencari resepi maggi ala Thai, bolehlah ikut resepi ni. Cepat, mudah dan sedap! Jangan lupa like dan share resepi ni. Selamat mencuba!

Leave A Reply

Your email address will not be published.