Segalanya Tentang Makan..

Resepi Char Hor Fun Sedap Macam Makan Kat Penang. Mudah Je Penyediaannya!

0 4,532

Pernah tak makan Char Hor Fun? Menu ni terkenal dalam kalangan kaum cina. Selalu sangat jadi hidangan keluarga. Kalau pergi ke Penang tu, banyak restoran yang hidangkan char ho fun ni.

Dah ada macam-macam versi char hor fun orang buat terutama bahan perasa dia. Tapi konsep masaknya masih sama iaitu mee atau kuey teaw yang dihidangkan dengan kuah pekat. Lain-lain ramuan masakan yang buatkan rasanya berbeza.

Kalau tengok cara masaknya pula, mee atau kuey teaw tu akan dimasak berasingan dengan kuah pekatnya tu. Hidangan macam ni lah yang best, sebab mee tak kan mudah kembang kalau berendam lama dalam kuah.

Kalau anda nak cuba, boleh ikut resepi char hor fun sedap yang dikongsikan oleh Nurul Ateekah ni. Banyak bahan digunakan, dan kepekatan kuah yang cukup rasanya tu buatkan kita berselera.

Kalau tengok pada bahan-bahan asasnya tu, senang je sebenarnya nak sediakan menu ni. Guna bahan biasa yang memang dah ada kat dapur.

 

RESEPI CHAR HOR FUN

Untuk bahan resepi ni, ianya sesuai untuk juadah 8 ke 10 orang. Kalau anda nak masak kurang atau lebih dari tu, boleh agak-agak sukatan mee dan kuahnya supaya sepadan masa dihidangkan nanti.

Bahan-bahan yang diperlukan:

Bahan kuah:

  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • 4 sudu besar minyak masak
  • 5 ulas bawang putih
  • 250 gram daging lembu yang dihiris nipis
  • ½ kilo udang yang dikopek siap kulitnya
  • 400 gram sotong siap dipotong
  • 3 keping fishcake yang turut juga dipotong
  • 2 liter air putih
  • 6 sudu besar tepung jagung (bancuhkan sikit air)
  • 1 biji telur ayam
  • 2 sudu besar light soy sauce (apa-apa brand pun ok)
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar soy bean paste
  • 2 ketul kiub ayam
  • 1 sudu besar serbuk lada putih
  • 1 paket perencah sup sayur
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 batang cili hijau yang dipotong serong
  • 1 batang cili merah juga dipotong serong
  • Lobak merah 1 batang dihiris bulat
  • 1 biji tomato dibelah 6
  • 1 ikat sayur sawi siap dipotong

Bahan mee:
  • Koey teaw atau mee hor fun sekilo
  • Kicap manis 3 sudu besar
  • Light soy sauce 1 sudu besar
Cara masak char hor fun sedaap:

▶️ Mula-mula panaskan minyak bijan dan minyak masak dalam kuali, dan masukkan bawang putih yang siap diketuk. Tumis sehingga warna keperangan.

▶️ Masukkan pula daging dan masak sekejap.

▶️ Kemudian masukkan sotong, udang dan fish cake. Kacau sehingga sekata lepas tu masukkan 2 liter air putih.

▶️ Seterusnya masukkan kicap manis, light soy sauce dan sos tiram.

▶️ Masukkan juga soy bean paste, serbuk lada putih, serbuk perencah sup sayur dan kiub ayam. Kacau kesemuanya sehingga sebati.

▶️ Selepas tu masukkan tomato, sawi, lobak merah, cili hijau dan cili merah. Masakkan sehingga mendidih.

▶️ Lepas je mendidih, masukkan bancuhan air tepung jagung, kemudian kacau-kacau. Kalau kuah masih belum pekat, boleh tambah lagi tepung tu sehingga dapat kuah yang cukup pekatnya.

▶️ Kemudian masukkan telur yang dah siap diketuk di mangkuk. Gaulkan sekata, dan boleh rasa. Kalau dah cukup rasa, bolehlah tutup api.

▶️ Sediakan pula hidangan mee hor fun/kuey teaw pula. Mudah je. Masukkan je ketiga-tiga bahannya dalam kuali. Dan gaulkan sehingga sebati. Dah siap boleh angkat.

▶️ Hidangkan mee hor fun dan kuey teaw ni bersama dengan kuahnya.

Fuhh, berselera betul tengok. Kuah pekat dan likat macam ni memang sedap bila dimakan dengan mee. Lagi-lagi mee tu memang dah ada rasanya sendiri.

 

BACA JUGA: Resepi Mee Goreng Basah Sedap Dan Mudah Je. Penuh Bahan Lagi Sedap Tak Terkata!

 

Sebab tu kalau masak eloklah lebihkan sikit kuah, sebab nanti takut tak cukup dan tak puas pula hirup kuah yang sikit.

Bahan-bahan seafood dan sayurannya yang banyak tu sebenarnya menambahkan lagi selera. Rugi kalau tak cuba! Jangan lupa share kan resepi char hor fun sedap ni di Fb supaya nanti mudah nak rujuk semula. Selamat mencuba!

Leave A Reply

Your email address will not be published.