Segalanya Tentang Makan..

Buat Sendiri Chicken Wrap Ala KFC. Puas Hati Dengan Isi Padat Dan Ayam Crunchy!

0 2,334

Nak buat makanan ala western yang sedap-sedap untuk anak ni memang banyak resepi sebenarnya. Cuma rajin tak rajin, banyak atau sikit je bahannya. Ini salah satu makanan santai dan sedap yang ibu-ibu boleh buat untuk anak. Chicken wrap ala KFC, sedap dan padat dengan isi!

Yang ni bukan anak-anak je suka, ibu dan ayah pun boleh tumpang sekaki. Bahan-bahan dalam chicken wrap ni simple je. Boleh buat makanan santai hujung minggu atau nak buat makan malam pun boleh. Isinya padat. Memang boleh mengenyangkan.

Bahan utama dalam chicken wrap ni dah tentulah ayam. Cara gorengan ayam tu nak sedap campurkan dengan tepung goreng Kentucky atau tepung Bestari. Ada yang perisa original dan pedas. Boleh buat ikut selera anda sendiri. Ikut resepi Nia Arabella ni beliau gunakan tepung Kentucky.

Selain tu, bahan-bahan lain pun penting sebagai bahan sampingan yang menyedapkannnya. Masukkan je lah apa je bahan yang anda gemari. Sayuran wajib anda barulah sedap.

Susunkan satu persatu bahan cantik-cantik dan kemas. Bila wrap tu elok terbentuk dan padat. Buat sendiri chicken wrap ni lebih jimat. Puas hati dapat buat isinya lebih dan padat.

 

RESEPI CHICKEN WRAP ALA KFC

Nak lebih sedap letakkan lapisan cheese sebagai salah satu bahan tambahan di dalamnya. Kalau ikut perasa dalam wrap ni letakkan mayonis dan thousand island je. Tapi kalau anda nak tambahkan sos cili dan apa sahaja sos pun boleh ikut selera masing-masing.

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Roti tortilla wrap
  • Isi ayam (bahagian dada)
  • Salad
  • Tomato
  • Lobak merah (hiris halus-halus)
  • Timun (hiris halus-halus)
  • Keju slice
  • Mayonis
  • Sos thousand island

Cara buat chicken wrap ala KFC:

▶️ Bakar roti tortilla wrap dalam oven sekejap. Cukup untuk 2-3 minit pun okay.

▶️ Untuk ayam, potongkannya kecil-kecil. Salutkan dengan tepung goreng Kentucky atau tepung Bestari.

▶️ Kemudian goreng sehingga garing dan rangup. Tak perlu garing sangat pun dah sedap.

▶️ Sapukan mayonis pada permukaan wrap yang telah dibakar tadi.

▶️ Susunkan bahan-bahannya iaitu salad, ayam, lobak merah, timun, keju dan juga sos thousand island.

▶️ Gulungkan roti, dah siap!

 

BACA JUGA: Pernah Makan Puding Mangga KFC? Ini Cara Nak Buat Puding Mangga Susu Ala KFC Super Nyummy!

 

Kalau anda suka pelbagai bahan boleh tambahkan apa sahaja ikut kreativiti anda. Contohnya nak masukkan isi ketam, udang, daging hiris dan sebagainya. Tapi bukan lagi namanya chicken wrap. Untung buat sendiri ni sebab boleh melayan citarasa yang pelbagai.

Simple je kan sebenarnya nak buat chicken wrap ni. Tapi rasanya sedap. Kalau nak buat makanan diet pun sesuai sebab gunakan roti tortilla. Isi pun hanya dada ayam dan sayuran.

Lepas ni tak perlu pening-pening kepala nak buat menu ala western apa yang best untuk anak-anak. Buat chicken wrap ala KFC ni je. Mudah dan cepat. Selamat mencuba!

Leave A Reply

Your email address will not be published.