Segalanya Tentang Makan..

Meatball Ikea Dan Sos Gravy Sedap Pekat Likat. Boleh Lepaskan Rindu Nak Makan Di Sana!

0 6,521

Sedapnya kalau dapat makan meatball Ikea. Meatball Ikea ni memang dah ada peminatnya. Sekali makan terus teringat-ingat. Sekarang ni susah dah nak makan di luar dengan senang hati musim pandemik ni. Lebih baik buat sendiri Meatball Ikea dengan sos gravy nya tu.

Sos gravy yang bukan sebarangan sos. Cukup dengan rasa pedas-pedas bahang dan berlemak krim. Aromanya pula wangi. Anda yang belum pernah makan meatball Ikea pun bolehlah cuba buat dan nikmatinya sendiri.

Nak buat hidangan meatball ni tak ada lah susah mana. Sebab meatball readymade memang dah ada dijual kat luar sana. Apa yang penting ialah sos gravy dan hidangan sampingannya tu.

Kalau buat hidangan lengkap 1 set termasuk sayuran dan mashed potato, dah kira cukup istimewa macam hidangan kat kedai dah. Buat makan sekali lalu dah cukup mengenyangkan.

Sos gravy ni sebenarnya ikut citarasa anda. Boleh buat pekat likat atau pun cair sedikit. Kalau nak pedas boleh lebihkan lada hitam. Ikutlah selera masing-masing. Jom lihat resepi dari Nurayu Zyla ni.

 

RESEPI SWEDISH MEATBALL IKEA DAN SOS GRAVY

Untuk meatball ni anda boleh beli yang dah siap dijual di pasaraya. Sekarang ni dah bermacam brand meatball yang ada. Antaranya Saudi, Ayamas, Marina dan Ramly. Untuk resepi ni gunakan meatball Saudi gold.

Kalau ada yang tak suka daging, boleh je buat dengan chicken ball. Bolehlah buat untuk anak-anak yang kadang-kadang lebih suka ayam berbanding daging.

Bahan-bahannya:
  • Meatball saudi gold
Bahan sos gravy:
  • 2 sudu besar mentega
  • 3 ulas bawang putih (dicincang/atau nak kisar pun boleh)
  • 1 biji bawang besar (hiris dadu/atau nak kisar pun boleh)
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu teh origano
  • Chicken stok (boleh juga gantikan dengan kiub ayam yang dihancurkan atau campur dengan air)
  • 200 ml full cream milk (satu kotak kecil/atau terpulang sama ada nak pekat atau tak. Kalau tak nak pekat sangat boleh letak lebih)
  • 1 sudu besar sos barbeque + kicap perasa (kalau nak pedas boleh ganti dengan sos lada hitam)
  • Garam
  • Gula
  • Lada hitam
Cara buat meatball ikea sos gravy:

▶️ Mula-mula panaskan mentega sehingga cair.

▶️ Kemudian goreng meatball sampai masak dan keperangan.

▶️ Dah masak boleh angkat dan ketepikan.

▶️ Dalam kuali yang sama, panaskan mentega.

▶️ Masukkan bawang putih dan bawang merah. Tumis sampai naik bau wangi.

▶️ Kemudian masukkan tepung gandum sikit demi sedikit dan gaul sebati. Kena pastikan tak berketul.

▶️ Seterusnya masukkan chicken stok, origano dan campuran sos barbeque serta kicap perasa tadi.

▶️ Masukkan juga susu.

▶️ Kacau sampai sos gravy berkepuk-kepuk dan pekat likat.

▶️ Inilah hasilnya sos gravy Swedish meatball Ikea.

▶️ Boleh padamkan api.

Bahan sayur tambahan:
  • Brokoli
  • Kentang
  • Lobak merah

▶️ Rebuskan kesemua bahan-bahan ni dengan garam sikit dan hidangkan sekali.

Bahan mashed tomato:
  • Kentang
  • Susu full cream
  • Garam sikit
Cara buat mashed tomato:

▶️ Mula-mula rebus kentang dengan secubit garam dan lenyekkan.

 

BACA JUGA: Buat Sendiri Chicken Chop Dan Sos Black Pepper. Lebih Jimat, Yang Pasti Sedap!

 

▶️ Lepas lenyek, campurkan susu full cream dan gaul sebati.

▶️ Dah siap!

Untuk anda yang suka makanan ala western, bolehlah cuba Swedish meatball ikea ni. Sekali sekala kalau nak alih selera dari makanan melayu ke makanan barat apa salahnya kan.

Lagi pun sedap dan mudah je nak buat. Cepat je siap sebab meatball memang dah ada. Tinggal nak goreng je. Yang lebihnya ialah nak buat sos gravy. Itu pun cepat je. Setengah jam dah siap.

Rugi kalau tak cuba meatball ikea dan sos gravy marvelous ni. Bolehlah buat hidangan istimewa hujung minggu ni. Selamat mencuba.

Leave A Reply

Your email address will not be published.