Segalanya Tentang Makan..

Cara Buat Roti Manis Persis Kedai Bakeri. Follow Resepi Ni Roti Jadi Lembut Jer!

0 6,384

Sukanya kalau dapat makan roti manis ni. Setiap kali keluar ke pasaraya wajib singgah bahagian bakeri untuk ambik roti ni. Ada beberapa jenis kalau perasa. Roti kentang ada, roti manis ni pun ada.

Tapi disebabkan roti ni ramai yang minat dan gemarkannya, jadi cepatlah habis. Pernah pergi beberapa kali tak sempat nak rasa. Licin semuanya.

Oleh itu, jom kita cuba untuk buat sendiri dan makan dengan family. Bagus buat sendiri ni boleh lah asah bakat me’roti’ kita dan family pun puas dapat makan banyak. Tak perlu berebut lag ikan.

Dalam facebook, ada banyak resepi yang dikongsikan cara nak buat roti manis ni. Salah satu resepi yang nak kongsikan ni adalah yang dikongsikan oleh Cik Puan Norhazalin Rasib. Simple dan mudah je. Dan paling penting bahan semuanya yang simple sahaja.

Kalau nak buat roti ni  kena pastikan roti kita lembut dan gebus je bila makan barulah menjadi! Tapi kalau ikut je resepi saya nak share ni confirm menjadi lembutnya!

 

RESEPI ROTI MANIS

Bila dah tahu nak buat macam mana, boleh lah cuba untuk buka jualan. Mana tahu ada yang suka juga dengan roti ni. Alhamdulillah bukak rezeki kan.

Bahan-bahan yang digunakan adalah :
  • 1 paket yis kering 11gm
  • 1 sudu besar gula
  • 1 mug air suam
  • 4 mug tepung gandum
  • 4 sudu besar gula
  • 2 sudu besar marjerin
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 biji telur

CARA PENYEDIAAN ROTI MANIS :

▶ Mula-mula sekali, campurkan air suam, yis dan juga gula. Kacaus ebati dan biarkan yis mengembang

▶ Kemudian, campurkan bahan-bahan lain dalam satu bekas. Ayak tepung gandum, dan baking powder ke dalam bekas. Dan campurkan bahan-bahan lain bersama

▶ Bila semua bahan disatukan, yis tadi pun dah mengembang, masukkan bersama bahan lain juga tadi. jika adunan terlalu lembik, tambah sedikit tepung.

▶ Uli sampai dapat doh yang cantik dan tidak melekat di tangan. Uli tu lebih kurang 20 minit hingga 30 minit. Uli pakai tangan je. Kalau ada bread maker ianya lebih mudah.

▶ Seterusnya, perap lebih kurang 1 jam untuk bagi doh naik berganda. Dah nampak kembung je, tumbuk doh supaya angin keluar.

▶ Bahagian doh kepada beberapa bahagian kecil. Sediakan loyang dan sapu marjerin.

▶ Lapikkan dengan baking paper. Dan masukkan doh kecil kita mengikut acuan.

▶ Jika nak buat 1 acuan bulat ada 9 roti, makan letakkan 9 doh. Sapukan dengan marjerin dan kuning telur.

▶ Kemudian, bakar dalam oven. Gunakan suhu 160’c menggunakan api atas bawah.

▶ Dah masak, keluarkan dari oven dan sapukan denga marjerin lagi. Tabur gula di atasmya.

▶ Siap dan sedia dihidangkan!

 

BACA JUGA: Cara Buat Sambal Kering Ikan Bilis Dengan Kentang Dan Kacang. Tip Hasilkan Rasa Kekal Rangup Walaupun Dah Sejuk!

 

Bila dah siap tu, memang beratur anak-anak yang tunggu. Makan panas-panas suam ni memang sedap betul. Makan macam tu je pun dah sedap. Ni kan pula buat cicah milo panas. Laju je lah habis.

Selain nak buat roti manis ni, doh yang sama boleh buat roti lain dengan pelbagai bentuk. Ada yang suaka buat roti pintal. Tarik doh Panjang-panjang kemudian pintalkan dia. Letakkan dalam oven kemudian bakar.

Dengan doh yang sama, nak buat apa-apa roti yang ada inti pun boleh. Bila dah bahagikan kepada beberapa doh kecil tu, masukkan inti ketika itu. Serunding ke, chicken floss ke, sardine ke. Bentukkan balik. Biarkan mengembang dan bakar.

Senang je kan nak buat roti manis ni sebenarnya. Hasil dia jangan risau, confirm lembut! Selamat mencuba!

Leave A Reply

Your email address will not be published.