Segalanya Tentang Makan..

Cara Buat Daging Masak Jintan. Tip Daging Jadi Lembut!

0 3,018

Kalau ada yang suka makan lauk daging, boleh cuba buat daging masak jintan ni. Rasa dia memang sedap dengan daging pun lembut je bila makan bile ikut tip yang saya kongsikan ni.

Masakan daging masak jintan ni, sedap dimakan dengan nasi panas-panas atau pun dengan nasi berperisa. Sama ada nasi hujan panas, nasi minyak atau nasi tomato. Confirm makan bertambah nasi dibuatnya.

Dalam perkongsian kali ni, saya nak share macam mana nak buat masakan daging masak jintan. Resepi yang dikongsikan oleh Cik Puan Ida Shahida ni semua orang boleh buat tau. Sebab bahan-bahan yang digunakan mudah nak dapat.

Yang penting, bila buat daging masak jintan ni kita buat, confirm habis licin sekejap je. Kalau ada ketupat palas ke makan dengan daging ni bertambah berselera lah kita. Rasa dia ala-ala kenduri macam tu.

Jadi, untuk yang baru nak belajar buat daging masak jintan ni follow je resepi yang saya kongsikan ni. Sharekan juga di wall facebook supaya senang nanti nak rujuk balik bila berkesempatan nak buat nanti, okay.

 

RESEPI DAGING MASAK JINTAN

Kalau ada yang tak suka makan daging, boleh gantikan dengan ayam. Cum ajika gunakan daging rasanya lebih ngam dengan rempahnya.

Bahan-bahan yang digunakan adalah :

BAHAN A :

  • 2 sudu serbuk ketumbar
  • 3 sudu serbuk jintan manis
  • 1 ½ sudu serbuk jintan putih
  • 1 sudu kecil lada putih
  • ½ sudu kecik serbuk lada hitam
  • ½ cawan air asam jawa
  • 4 sudu gula
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk perasa
  • 2 sudu serbuk kunyit

 

BAHAN B ( KISAR ) :
  • 5 ulas bawang putih
  • 8 biji bawang merah
  • 2 inci halia
  • 2 inci kunyit hidup
  • 5 batang serai
  • 1 ibu jari lengkuas

 

BAHAN C :
  • 1 ½ – 2 cawan minyak masak
  • 3 biji bawang besar ( potong bulat )

CARA PENYEDIAAN DAGING MASAK JINTAN :

▶ Mula-mula sekali, basuh daging bersih dan potng macam biasa.

▶ Kemudian sekalikan semua bahan kisar dengan bahan A. Gaul rata supaya semua bahan sekata.

▶ Perap sekejap lebih kurang dalam 20- 30 minit supaya rempah menyerap masuk ke dalam daging.

▶ Seterusnya, panaskan kuali. Masukkan minyak. Bila minyak dah betul- betul panas, masukkan daging yang diperap tadi.

▶ Masak dengan api yang sederhana. Sentiasa kacau supaya daging masak sempurna. Ada tip yang dikongsikan, untuk bagi daging cepat empuk dan cepat masak. masukkan sudu besi bersama.

▶ Kemudian, biarkan seketika supaya daging masak. Dah masak, masukkan bawang besar. Balik-balikkan sehingga layu.

▶ Jika suka pedas, sebelum tutup api masukkan cili padi. Tak perlu potong pun hanya buang tangkainya sahaja.

▶ Bila kuah dah agak kering, dan naik minyak boleh padamkan api.

▶ Siap dan sedia untuk dihidangkan!

Simple dan senang je kan nak buat daging masak jintan ni. Rasa dia memang marvellous! Kalau korang belum pernah cuba, memang wajib rasa sekali dua. Buat sendiri je sebab boleh dapat macam rasa kenduri!

 

BACA JUGA: Resepi Rendang Ayam Perak Yang Marvellous. Rahsia Nak Dapatkan Rendang Yang Sedap!

 

Oh ya! Sudu besi tu jangan lupa buangkan bila daging dah mula lembut dan masak. Sedap makan masakan ni, bila ada kuah sikit-sikit atau dipanggil ecak-ecak. Haa apa lagi?  Gaulkan dengan nasi putih panas. Memang terbaik!

Boleh save resepi daging masak jintan ni di facebook masing-masing dan cuba buat. Kemudian hidangkan kepada family, confirm mereka akan suka. Saya harap perkongsian kali ni, dapat berikan manfaat kepada anda semua.

Alang-alang dah buat, boleh lah sedekahkan sikit kepada jiran sebelah rumah ye. Selamat mencuba!

Leave A Reply

Your email address will not be published.