Segalanya Tentang Makan..

Popia Coklat Ala Biskut Raya Sekejap Siap! Mudah Hanya 3 Bahan. Confirm Habis Sebalang.

0 800

Kadang-kadang bila duduk santai-santai kat rumah mulut ni rasa nak mengunyah je. Apa kata jom ajak anak-anak buat popia coklat ala biskut raya yang mudah hanya gunakan 3 bahan ni. Buat kudapan sendiri lebih puas hati. Dapat buat sebalang.

Kulit popia ni memang kita tau sangat sesuai kalau buat pelbagai jenis kudapan sebab ianya rangup. kalau anda ingat dulu kulit popia terkenal untuk snek wonder cheese. Sedap sangat dengan rasa keju yang tebal.

Kali ni buat dengan salutan coklat dan badam pula. Puas makan dengan rasanya yang rangup dan sedap. Yang mudahnya snek popia coklat ni sebab ianya tak perlu dibakar. Salutkan je dalam coklat lepas tu susun dalam paper cup.

Nak lebih sedap boleh sejukkan sekejap dalam peti sejuk. Mudah je. Kosnya pun tak mahal. Cuma kalau nak sedap lagi gunakanlah coklat yang lebih enak dan kualiti seperti Beryl’s dan Cadbury. Bila disalut sekali dengan badam, kerangupan dia lebih terasa.

Selepas buat tu simpanlah dalam bekas bertutup kedap udara supaya kekal rangup dan tak lemau. Buat sekali banyak boleh makan berulang kali. Jom lihat cara membuatnya seperti yang dikongsikan oleh Nur Fitriyana ni.

 

RESEPI POPIA COKLAT 3 BAHAN

Nak lebih cantik rupa snek popia coklat ni, taburkanlah color rice mix yang bewarna warni di atas kuih lepas je susun adunan dalam paper cup. Bila ada hiasan ni lebih menyelerakan kan.

Bahan-bahannya:
  • Kulit popia
  • Coklat beryl’s (coklat masakan coins)
  • Badam
Cara membuat popia coklat:

▶️ Mula-mula gulung sekeping-sekeping kulit popia dengan lidi.

▶️ Kemudian gunting-guntingkan menjadi saiz kecil seperti dalam gambar.

▶️ Biarkan dalam 1 jam supaya kulit popia ni kering.

▶️ Lepas tu baru goreng dalam minyak panas sehingga bertukar warna coklat.

▶️ Dah bertukar warna, boleh angkat dan toskan.

▶️ Sediakan badam yang jenis cincang kecil-kecil macam ni.

▶️ Sangaikan atas api (goreng tanpa minyak) sekejap.

▶️ Kemudian cairkan coklat masakan Beryl’s dengan kaedah double boil.

▶️ Kalau nak cairkan dalam microwave pun boleh. Ikut mana mudah bagi anda.

▶️ Lepas coklat dah cair, masukkan kulit popia yang dah digoreng dan juga badam yang dah disangai tadi ke dalam mangkuk coklat.

▶️ Gaulkan sekata kesemuanya.

▶️ Susunkan dalam paper cup kecil-kecil dengan kemas.

▶️ Akhir sekali taburkan color rice mix sebagai hiasan.

 

BACA JUGA: Cara Buat Popia Stik Coklat. Snek Rangup Krup Krap, Dengan Salutan Coklat Dan Nestum Yang Sedap!

 

Sejukkan sekejap dalam peti ais lebih nikmat. Kalau buat ni tak tunggu esok confirm cepat habis. Rasa popia dan coklat yang rangup memang puas makan sampai tak sedar mengunyah tanpa henti.

Musim-musim cuti sekolah ni bolehlah buat untuk kudapan anak-anak di rumah. Lagi pun mudah je nak buat hanya perlukan 3 bahan je.

Jangan lupa ‘share’ resepi popia coklat ala biskut raya mudah 3 bahan ni. Nanti bila nak buat senanglah untuk anda rujuk semula resepinya. Selamat mencuba!

Leave A Reply

Your email address will not be published.