Segalanya Tentang Makan..

Cara Buat Kek Magic Chocoflan, Sedap Dengan 2 Lapisan. Ikut Resepi Ni. Mudah Dan Pasti Jadi.

0 427

Anda pernah dengar tak magic chocoflan cake? Kalau pertama kali dengar, saya cadangkan anda cuba buat kek magic chocoflan ni. Pasti anda teruja dengan hasilnya. Kek chocoflan ni ialah kek yang mempunyai 2 lapisan iaitu lapisan flan cheese dan juga lapisan kek coklat.

Mengikut resepi Azizi Rais, nak buat kek ni sebenarnya mudah je macam buat kek-kek lain juga. Tapi hasilnya memukau sebab sangat sedap dan cantik hidangannya. Cara nak buat kek ni ialah buat bancuhan kek coklatnya dahulu dan masukkan ke dalam loyang.

Lepas tu baru buat bancuhan flan cheese dan masukkan dalam loyang di bahagian atas kek coklat tadi. Di sinilah berlaku magicnya sebab lepas je dibakar adunan flan cheese yang ada di atas tadi akan ada dibawah dan adunan coklat pula berada di atas.

Selepas tu loyang akan diterbalikkan dan terhasillah kek chocoflan yang cantik dan berlayer. Kombinasi kek coklat dan cheese ni memang sedap tiada tandingan.

Bukan rupa je cantik, malah rasanya pun sedap sebab ada dimasukkan sekali bahan karamel di permukaan kek. Kek magic chocoflan ni sesuai kalau anda nak buat untuk majlis keramaian.

 

RESEPI KEK MAGIC CHOCOFLAN

Kalau nak buat kek ni, anda perlukan acuan kek yang ada lubang di tengahnya tu. Kek ni agak menarik sebab lepas je masak, anda boleh hiaskan dengan lebihan sos caramel di atas permukaan kek, dan boleh juga taburkan badam dan gula ising sebagai hiasan.

Bahan-bahannya:
Bahan sos karamel:
  • 200 gram whipped cream
  • 1 cawan gula perang
  • 50 gram butter

* Sos karamel ni akan digunakan sebagai sos untuk diletakkan sikit di dasar loyang dah dituangkan juga atas kek sebagai sos hiasan.

Bahan kek coklat:
  • 200 gram butter
  • 1 cawan gula
  • 1 3/4 cawan tepung
  • 3/4 sudu teh baking powder
  • 3/4 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 1/4 cawan yogurt
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 1 biji telur saiz A atau B
  • Loyang bundt cake – yang lubang tengah-tengah tu (acuan kek chiffon pun ok)

Bahan flan cheese:
  • 150 gram cream cheese (pastikan suhu bilik)
  • 1/2 tin susu pekat
  • 1 tin susu sejat
  • 3 bjii telur

Cara buat sos karamel:

▶️ Satukan kesemua bahan dalam kuali/periuk.

▶️ Masak atas api perlahan sambil kacaukannya sebati.

▶️ Masakkan sehingga sebati dan memekat.

▶️ Tutup api dan ketepikan.

Cara buat kek coklat:

▶️ Mula-mula putarkan butter dan gula sampai kembang dalam mixer.

▶️ Masukkan telur dan putar lagi sebati.

▶️ Masukkan pula bahan-bahan kering iaitu tepung, baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko. Pukul sebati.

▶️ Masukkan yogurt dan pukul lagi.

▶️ Kacau sampai jadi adunan macam ni. Ketepikan.

Cara buat flan cheese:

▶️ Masukkan kesemua bahannya ke dalam blender.

▶️ Kisarkan sehingga halus dan sebati.

Cara buat kek magic chocoflan:

▶️ Sediakan loyang acuan yang disapukan sedikit minyak.

▶️ Tuangkan sikit sos karamel di dasar loyang.

▶️ Kemudian tuangkan adunan kek coklat ke dalamnya.

▶️ Lepas tu tuangkan flan cheese pula perlahan-lahan di atas adunan kek.

▶️ Tutup loyang dengan aluminium foil dan bakar guna kaedah water bath (letakkan loyang acuan di atas tray yang berisi air panas).

▶️ Bakar pada suhu 180’c (atas bawah) selama 1 jam 45 minit. Gunakan rak paling bawah sekali.

▶️ Selepas dah siap bakar, biarkan sejuk sekejap dalam 15 minit.

▶️ Kemudian baru terbalikkan.

▶️ Lebihan sos karamel tadi boleh dituangkan sikit-sikit di atas kek.

▶️ Sedia untuk dipotong dan dihidangkan.

 

BACA JUGA: Kek Coklat Tornado Super Sedap Cair Di Mulut. Tengok Je Pun Dah Terliur!

 

Boleh tergoda tengok hasil kek ni. Menyelerakan dengan rasa cheese, kek coklat dan juga karamel yang manis memikat.

Nak buatnya pun taklah susah mana. Yang penting bahan mencukupi. Peminat kek coklat cheese bolehlah buat kek ni.

Kalau masuk dalam peti sejuk mesti lagi sedap. Tapi kalau nak makan waktu panas lepas dibakar pun mesti sedap juga. Kek magic chocoflan ni wajib anda cuba!

Leave A Reply

Your email address will not be published.