Segalanya Tentang Makan..

Cara Buat Roti Nan Cheese Gebu Gebas Ala Kedai Mamak. Sedap Makan Macam Tu Je!

0 5,707

Rindu pula nak lepak kedai mamak musim pkp ni. Kalau order roti di kedai mamak, roti nan cheese inilah yang paling favorite. Lagi-lagi rotinya yang gebu gebas. Bila disiat, ada tarikan cheese. Makan macam tu je pun dah cukup sedap!

Berbaloi betul kalau buat sendiri roti nan cheese ni. Boleh letak cheese lebih dan extra lelehnya. Rasanya yang lemak gebu kalau dicicah pula dengan kari lagi bertambah terangkat rasanya. Kadang-kadang kedai mamak pun ada buat roti nan yang tak berapa gebu dan sikit cheesenya.

Kalau bukan dengan kuah kari, ada juga yang makan dengan kuah dhal. Boleh je ikut selera tekak masing-masing nak cicah dengan apa. Ada juga yang buat sos cheese garlic untuk menambahkan rasa.

Resepi roti nan cheese gebu yang mudah ni dikongsikan oleh Fatihah Hamid. Sesuai nak buat minum-minum petang untuk keluarga. Bahan pun ringkas je, dan tak perlukan kuantiti yang banyak.

Roti nan ni ada juga yang dihidangkan tanpa cheese. Tapi kalau buat yang ada cheese lagi bertambah sedap, berlemak dan wangi.

 

RESEPI ROTI NAN CHEESE

Cheese yang sedap untuk digunakan biasanya ialah kepingan cheese mozzarella. Nak rasa cheese yang tebal dan lagi extra tarik, boleh masukkan lebih sikit kepingan chesee ni ikut selera anda.

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Tepung gandum 3 cawan (guna bakers choice)
  • Gula 1 sudu besar
  • Yis 1 sudu besar
  • Garam 1 sudu kecil
  • Bread improver atau baking powder 1 sudu kecil
  • Air 1 + 1/4 cawan
  • Minyak masak/olive oil 3 sudu besar (mix kan)
  • Kepingan cheese mozarella

Cara buat roti nan cheese:

▶️ Sediakan bekas atau besen, dan masukkan kesemua bahan di dalamnya.

▶️ Gaulkan dengan air sehingga menjadi doh.

▶️ Kemudian tutup besen dan tunggu doh naik 2 kali ganda.

▶️ Lepas doh dah naik dalam 30 minit, tumbuk doh dan keluarkan angin.

▶️ Kemudian bulat-bulatkan ikut besar mana roti yang anda mahu.

▶️ Selepas tu canaikan atas papan landas. Sewaktu ni boleh masukkan cheese.

▶️ Lepas dah masukkan cheese, bulatkan balik roti dan canaikan balik.

▶️ Panaskan kuali leper atau non stick pan (tak perlu letakkan minyak).

▶️ Letakkan roti atas kuali dan masak gunakan api yang paling kecil.

▶️ Tutup roti dengan tudung penutup.

▶️ Dah masak gebu, boleh angkat dan sedia dijamah!

 

BACA JUGA: Cara Buat Roti Puri Sedap, Kembang Dan Lembut. Ikut Step Yang Betul Gerenti Jadi.

 

Makan terus waktu panas-panas memang sedap. Lelehan cheesenya tu yang paling menggoda sekali. Bila buat sendiri roti nan chesee ni nak buat saiz sederhana kecil pun dah memadai. Mudah nak masak dan menjamunya.

Cicah dengan kuah kari kambing pekat cukup menyelerakan. Jangan lupa hidangkan dengan kopi atau milo panas.

Lepas ni kalau dah muak makan roti biasa, buatlah roti nan cheese ala kedai mamak ni pula. Pasti anak-anak menyukainya. Selamat mencuba!

Leave A Reply

Your email address will not be published.