Segalanya Tentang Makan..

Cara Buat Sate Sosej Roll Cheese Yang Pasti Buat Anak-Anak Terliur! Hanya 5 Bahan Ringkas Je.

0 802

Tiap petang mulalah mak-mak fikir nak buat snek santai apa untuk anak-anak. Tak kan nak beri mereka makan hidangan orang tua selalu seperti kuih. Apa kata hidangkan sosej roll cheese dalam bentuk sate ni yang nampak sangat istimewa. Cara buat sate sosej roll cheese ni mudah je!

Kalau anak-anak lihat mesti teruja. Dengan gorengannya yang rangup. Dan dihidangkan dalam bentuk sate. Tengok hidangannya macam selalu beli di kedai. Pasti seorang makan lebih 2 3 cucuk. Kulitnya nampak rangup. Tapi kalau gigit bahagian dalamnya terasa kelembutan roti dan cheese.

Perkongsian resepi ni dari Yunk Mardhiah yang mudah untuk disediakan sebab gunakan 5 bahan je. Menariknya, ibu ni kongsikan idea hidangan sate sosej roll cheese ni untuk menarik perhatian anak supaya makan kesemua bahagian roti dan sosej.

Yelah, anak-anak ni selalu memilih kalau bab makanan ni. Selalunya kalau jumpa sekeping roti gulung, mereka koyakkan roti untuk dapatkan sosej di dalamnya.

Bila ada hidangan macam ni mereka lebih teruja dan berselera. Bolehlah cuba cara ni untuk hidangkan pada anak-anak anda pula nanti. Jom lihat cara penyediaannya.

 

RESEPI SATE SOSEJ ROLL CHEESE

Lepas goreng, kalau nak lagi sedap dan menyelerakan, boleh hidangkan dengan sos cili, mayonis atau pun sos cheese. Biasanya kalau ada sos pencicah ni lagi sedap dan tak cepat muak bila makan.

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Roti
  • Cheese keping
  • Sosej
  • Serbuk roti
  • Telur
  • Lidi

Cara buat sate sosej roll cheese:

▶️ Mula-mula leperkan roti. Kemudian letakkan kepingan cheese di atasnya.

▶️ Atas kepingan cheese, letak pula 1 batang sosej.

▶️ Kemudian gulung.

▶️ Selepas tu, potongkan gulungan panjang ni. Satu keping boleh dapat 6 gulungan.

▶️ Ambil lidi, dan cucukkan macam buat sate.

▶️ Dalam 1 piring lain, pecahkan telur dan pukul sebati.

▶️ Kemudian celupkan sate ni ke dalamnya. Pastikan celup tu kena pada semua bahagian.

▶️ Tekapkan sate ni pada serbuk roti pula. Pastikan serbuk roti ni juga kena pada keseluruhan sate.

▶️ Kemudian goreng dalam minyak yang panas dan api sederhana.

▶️ Dah garing boleh angkat dan toskan.

▶️ Kemudian letaklah sos cili, mayonis, sos cheese dan sebagainya ikut citarasa anda.

 

BACA JUGA: Buat Sendiri Sos Cheese Leleh Ala Kfc. Cicah Dengan Apa Pun. Sedap Sampai Menjilat Jari!

 

Nyummy.. Sedap sangat kalau anak-anak tengok. Yang buatkan sedap sate sosej roll ni, bila gigit terasa kerangupan gorengan serbuk roti tu. Rasa crunchy tu yang buatkan makan krup krap.

Kepingan cheese yang ada kat dalam tu pun akan menambahkan lagi keenakannya. Sebab masa gorengan tadi cheese tu mencair. Bila gigit, cheese akan tarik memanjang macam makanan street food yang biasa kita lihat tu.

Bukankan anak-anak je. Ibu bapa pun ikut sama teruja nak rasa hidangan sosej roll cheese ni. Nanti bolehlah mencubanya!

Leave A Reply

Your email address will not be published.