Segalanya Tentang Makan..

Resepi Kuey Teow Th’ng Chinese Style. Kuah Sup Paling Simple Tapi Sedap!

0 6,940

Masakan Cina ni jarang terdedah pada orang Melayu. Tapi jangan tak tahu ada sesetengah kita memang tahu tentang resepi kuey teow th’ng Chinese style ni. Lagi-lagi kat kawasan Penang. Namun ada juga sesetengah dari kita dengar pun tak pernah nama resepi ni. Betul tak?

Bagi yang pernah rasa, tahulah keunikan makanan ni. Dan sekali cuba boleh rasai keenakannya yang kena pada tekak kita. Kuey teow th’ng ni sejenis hidangan mee kuey teow yang disajikan dengan sup yang ringan bahannya. Berbeza dengan sup melayu yang ada kepelbagaian rempah.

Kebiasannya makanan Chinese style kaya dengan bawang dan halia. Kalau lihat warna supnya lebih jernih. Walaupun simple hidangannya tapi yang membuatkan sedap ialah kaedah mereneh kuah dan memasaknya dalam tempoh yang lama dari sup biasa.

Tambahan lagi dengan campuran pelbagai bahan lain lagi termasuk ayam, lada putih, daun bawang, fishcake dan sebagainya. Kalau sekali rasa pasti anda menyukainya. Lagi-lagi kalau dihidangkan untuk anak-anak.

Dah ada banyak cara masak kuey teow th’ng ni yang telah diolah ikut selera orang ramai. Tapi salah satu resepi simple yang mudah anda boleh cuba ialah dari Azura Felula ni. Bahannya sangat ringkas dan mudah untuk disediakan.

 

RESEPI KUEY TEOW TH’NG CHINESE STYLE

Walaupun hidangannya nampak seperti clean sup yang jernih, ada rasa manis-manis dan wangi pada kuahnya.

Untuk dapatkan rasa asli kuey teow th’ng ni, boleh masukkan gorengan bawang putih yang dicincang ke dalam kuah semasa dihidangkan. Tapi jangan goreng terlalu garing bawang tu. Rasanya nanti akan lebih umpph!

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 2 ketul ayam
  • 1 biji bawang merah
  • 1 inci halia
  • 3 ulas bawang putih dengan kulit
  • Garam
  • Kiub ayam
  • Gula batu

Bahan hiasan atau rencah:
  • Kuey teow (ditos dengan air panas)
  • Fishcake
  • Daun bawang
  • Taugeh dicelur
  • Lada putih

Cara penyediaan kuah sup th’ng:

▶️ Panaskan periuk berisi air atas dapur. Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan ke dalamnya.

▶️ Paras air tu agak-agak lebih sikit sebab nanti air akan berkurang bila dimasak lama.

▶️ Renehkan kesemua bahan-bahan ni sehingga mendidih lebih kurang dalam ½ jam dengan api yang perlahan.

▶️ Kemudian toskan ayam. Carikkannya kecil-kecil untuk dibuat rencah.

▶️ Tapiskan bawang dan juga halia dari kuah sup ni untuk dapatkan sup yang lebih jernih.

▶️ Kemudian masukkan semula tulang ayam tadi dan sambung reneh lagi dalam 10 minit.

▶️ Dah siap kuahnya.

▶️ Hidangkan dengan kuey teow dan juga bahan-bahan hiasan yang lain.

▶️ Jangan lupa sebelum hidangkan, goreng dulu bawang putih yang dicincang dalam minyak panas. Tapi jangan goreng terlampau garing.

▶️ Kemudian masukkan ke dalam sup semasa dhidangkannya. Aroma dan rasanya akan bertambah naik dan lebih menyelerakan.

 

BACA JUGA: Resepi Yong Tau Fu Chinese Style. Cara Buat Kuah Hitam Dna Sup Sedap!

 

Resepi yang disediakan ni untuk hidangan 2 orang makan. Kalau nak buat lebih, anda boleh gandakan bahan-bahannya.

Untuk rasa pedas-pedas sikit, boleh hidangkan dengan kicap pedas untuk menambatkan lagi rasa terutamanya pada orang dewasa yang lebih suka makanan pedas.

Mudah je kan menu masakan Chinese style ni. Kadang-kadang makan hidangan Melayu selalu rasa muak pula. Sesekali bolehlah tukar selera kepada masakan Chinese pula. Jangan lupa cuba resepi kuey teow th’ng ni!

Leave A Reply

Your email address will not be published.