Segalanya Tentang Makan..

Kek Coklat Lapis Cream Cheese Lembut Dan Gebu. Sedap Dan Tak Cepat Muak.

0 586

Jangan keliru ya. Ini bukan kek lapis yang biasa anda selalu makan tu. Kek lapis yang biasa tu teksturnya padat dan rasa lemak manis. Resepi kali ni ialah kek coklat lapis cream cheese. Nama je macam kek lapis, tapi teskturnya berbeza iaitu lebih gebu dan berkrim.

Resepi kek ni lebih simple dan bahannya tak banyak. Tapi kalau hidang, memang boleh buat orang terliur. Dengan kek coklatnya yang gebu tu, ada pula lapisan cream cheese. Gabungan kedua-kedua ni memang sedap. Tak muak makan.

Bila kukus lebih sedap. Resepi kek coklat lapis cream cheese ni dikongsikan oleh Julia Aleen Aireish. Mudah nak buat sebab bahan-bahannya ringkas.

Cuma nak jadikan ianya kek lapis tu kena kukus selapis-selapis secara selang seli sampai lapisan yang terakhir.

Lapisannya tak banyak pun. Biasanya buat 3 lapis je dah cantik dengan lapisan cream cheese di tengah-tengah. Setiap lapisan dikukus selama 10 minit atau sehingga masak.

 

RESEPI KEK COKLAT LAPIS CREAM CHEESE

Kek ni sesuai untuk makan-makan santai di rumah. Kalau nak buat pencuci mulut untuk tetamu pun boleh. Tambah-tambah lagi pula perisa coklat dan cheese ni digemari ramai.

Bahan-bahan yang diperlukan:
Bahan A untuk kek:
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak
  • 1 cawan gula
  • ½ cawan susu pekat

*Masak bahan-bahan A ni atas api kemudian sejukkan dulu.

Bahan B:
  • 1 cawan tepung naik sendiri (self rising flour)

*Ayak dulu tepung naik sendiri ni.

Bahan C:
  • 3 biji telur

*Pukul telur dalam mixer sampai kembang.

Cara buat adunan kek coklat:

▶️ Masukkan bahan C iaitu telur yang telah dipukul kembang ke dalam adunan A yang telah disejukkan tadi.

▶️Kacau dengan cara kaup balik.

▶️ Kemudian masukkan sikit-sikit bahan B iaitu tepung naik sendiri yang telah diayak sikit demi sedikit ke dalam adunan.

▶️ Kacau juga dengan cara kaup balik sehingga adunan mesra dan sebati.

Bahan-bahan untuk cheese:
  • 250 gram cream cheese
  • 60 gram gula kastor
  • 25 ml air
  • 1 biji telur
  • 25 gram tepung gandum

Cara buat adunan cheese:

▶️ Satukan kesemua bahan kecuali telur.

▶️ Pukul sampai kembang dan gebu.

▶️ Kemudian baru masukkan telur dan pukul lagi.

Cara buat kek coklat lapis cream cheese:

▶️ Sediakan acuan sesuai seperti acuan lompang atau loyang.

▶️ Kalau ada gunakan loyang, lapik dengan baking paper.

▶️ Masukkan adunan coklat dulu kemudian kukus selama 10 minit.

▶️ Kemudian masukkan adunan cheese dan kukus selama 10 minit.

▶️ Akhir sekali masukkan adunan coklat dan kukus lagi.

▶️ Pastikan balut penutup kukus dengan kain supaya air kukusan tak menitik atas kek.

▶️ Dah masak, boleh keluarkan dan sedia untuk dipotong.

 

BACA JUGA: Kek Coklat Moist Bakar Sukatan Cawan, Dengan Topping Coklat Leleh !

Nak buat berapa lapisan terpulang pada anda. Kalau nak buat lebih, buat lapisan nipis sikit. Mudah je kan?

Boleh layan seloyang satu keluarga. Rasa manis light-light lagi sedap bila makan dengan lapisan cream cheese tu. Tak cepat muak.

Kalau anda terfikir-fikir nak buat pemanis mulut apa yang simple, boleh buat kek coklat lapis cream cheese ni. Senang je tak perlu bahan yang banyak. Selamat mencuba!

Leave A Reply

Your email address will not be published.