Segalanya Tentang Makan..

Rahsia Buat Kek Pandan Cheese Leleh Sedap Dan Tak Cepat Muak. Senang Je.

0 634

Sedapnya kek pandan chiffon ni. Gebu dan lembut. Tambah pula ada cheese leleh yang lemak berkrim. Tapi kadang-kadang kalau kek ada banyak krim cheese ni cepat muak pula kan. Kalau nak letak sikit je tak menarik pula rupanya. Ada rahsia kek pandan cheese leleh sedap dan tak cepat muak.

Kalau ikut resepi Bonda Aisya ni, nak krim cheese yang sedap dan tak nak cepat muak boleh campurkan 3 in 1 nescafe perisa mocha dalam adunan krim cheese masa putarkannya tu. Masukkan 1 paket je dah memadai. Serius sedap dan wangi bila makan dengan kek pandan.

Nak letak cheese tebal pun tak kisah. Kek bertambah cantik dipandang dan rasanya pun sedap dimakan. Sesuai nak buat pencuci mulut atau nak buat kek special untuk event.

Kek chiffon ni memang sesuai ada lapisan cheese terutama untuk topping. Kalau makan macam tu je rasa plain dan kesat je kat tekak. Tapi bila ada krim cheese rasa lembut je masuk dalam mulut.

Kalau kat majlis tu selalu jadi pencuci mulut sebab hidangannya cantik dan sedap. Nak lagi menarik boleh hiaskan dengan buah ceri, strawberi dan apa sahaja yang anda suka.

 

RESEPI KEK PANDAN CHEESE LELEH

Selalunya kalau orang jual, datangnya dalam bekas petak saiz kecil atau sederhana tu. Bila buat sendiri ni boleh buat banyak dan berulang. Berbaloi sikit dan boleh makan puas-puas satu keluarga.

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 4 biji kuning telur (asingkan putih telur tu)
  • 1 biji telur
  • 4 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil perisa pandan
  • ½ cawan susu cair atau susu fresh
  • 1 cawan tepung gandum
  • Sedikit pewarna hijau (nak cantikkan lagi warna)
Cara buat kek chiffon pandan cheese leleh:

▶️ Mula-mula satukan kesemua bahan di atas dalam satu mangkuk yang sesuai (kecuali 4 biji putih telur).

▶️ Kacaukan kesemua bahan sehingga sebati. Kemudian ketepikan.

▶️ Dalam bekas lain, masukkan putih telur tadi dan pukul dengan hand mixer sampai kembang bertanduk,  berwarna putih dan meringue.

▶️ Bila dah siap mix, masukkannya ke dalam adunan awal-awal tadi. Kacau sebati dengan cara kaup balik.

▶️ Kemudian sediakan loyang yang dah siap alas dengan baking paper atau kertas minyak.

▶️ Tuangkan adunan ke dalamnya. Ketuk-ketuk sikit supaya adunan sekata dalam loyang.

▶️ Jangan lupa panaskan oven siap-siap .

▶️ Kemudian bakar kek dengan kaedah water bath (bakar dengan semangkuk air).

▶️ Bakar dengan suhu 180’c selama 20 minit atau sehingga masak. Ikut juga oven masing-masing.

Bahan-bahan untuk krim cheese leleh:
  • 250 gram cream cheese
  • ¼ cawan whipped cream
  • ½ cawan susu pekat
  • 1 paket 3 in 1 Nescafe perisa mocha (bancuh dengan 3 sudu besar air panas dan kacau)
Cara buat krim cheese:

▶️ Masukkan je kesemua bahan dalam mangkuk dan mix sehingga kembang.

▶️ Lepas tu curahkan atas kek.

▶️ Hiaskan dengan taburan cheese dan apa-apa hiasan buah yang anda suka.

 

BACA JUGA: Kek Red Velvet Gebu, Dengan Topping Cheese Leleh Banjir. Resepi Power Bikin Terliur!

 

Untuk aroma krim cheese tu, kalau anda nak gantikan perisa lain selain mocha pun boleh juga. Ikut citarasa anda. Tapi mocha ni antara yang sedap.

Series sedap dan tak cepat muak. Bawahnya kek chiffon yang lembut, atasnya pula topping cheese leleh. Memang enak dan puas makan. Anak-anak mesti suka.

Boleh makan santai-santai kek pandan cheese leleh ni di rumah. Nak buatnya pun mudah dan ringkas je. Jangan lupa mencubanya.

Leave A Reply

Your email address will not be published.