Segalanya Tentang Makan..

Patutlah Viral. Cara Buat Apam Kampung Beras Susu Yang Confirm Jadi. Gebu, Lembut Dan Sedap!

0 2,906

Apam kampung ni kalau dulu-dulu makan rasa biasa je dengan satu perisa iaitu gula merah. Itu pun dah cukup sedap dengan rasa manis dan teksturnya lembut gebu. Sekarang ni dah ada pelbagai resepi apam, salah satunya ialah apam kampung beras susu.

Daripada hanya bahan tepung, gula dan mauripan, sekarang dah ada tambahan susu, nasi dan macam-macam lagi untuk rasa yang berbeza. Kalau ada kepelbagaian resepi ni baru best nak cuba. Bila buat satu jenis apam je muak juga kan.

Resepi dari Azlina Ina ni jarang tak jadi. Janji anda ikut sukatannya dengan betul. Tengok hasil apamnya pun dah boleh tahu macam mana rasanya.

Buat makan-makan santai di rumah atau minum petang memang sedap. Asalkan apam dihidangkan dengan kelapa parut muda sebagai pelengkap hidangan.

Kalau tak habis makan, boleh simpan dalam bekas bertutup. Apam ni mudah tahan lama. Teragak nak makan boleh makan terus.

 

RESEPI APAM KAMPUNG BERAS SUSU

Nak buat kuih ni, selalunya nak mudah buat gunakan sukatan cawan supaya mudah nak ukur bahannya. Bila dah gunakan 1 jenis cawan, pastikan guna cawan yang sama untuk sukatan bahan-bahan lain sampai habis proses.

Bahan-bahan:
  • 1 cawan nasi sejuk
  • 1 ½ cawan susu segar atau full cream
  • 1 cawan gula (boleh kurangkan kalau makan dengan kelapa manis)
  • 2 cawan tepung beras
  • ½ cawan tepung gandum
  • ½ paket yis kering
  • Garam (optional – sebab nanti akan letak garam pada kelapa parut)
  • Kelapa parut muda (kukus sekejap atas api sambil taburkan garam dan gaul)

Cara buat apam kampung beras susu:

▶️ Masukkan nasi, susu segar/full cream dan gula dalam blender.

▶️ Kisar sehingga hancur kesemuanya.

▶️ Masukkan tepung beras, tepung gandum dan yis pula.

▶️ Kisar halus juga.

▶️ Kalau rasa tak nak blend bahan tepung dan yis dengan bahan yang telah dikisar tadi, boleh gaul dalam besen je. Cuma bezanya nanti tekstur apam kasar atau halus je.

▶️ Kalau nak masukkan garam boleh masukkan waktu ni.

▶️ Kemudian masukkan bahan yang telah digaul/dikisar ni ke dalam bekas besar.

▶️ Tutup dengan kain basah dan biarkan lebih kurang dalam 1 jam.

▶️ Lepas adunan dah betul-betul naik 1 jam tu, ceduk adunan dan bahagi kepada dua untuk letak pewarna.

▶️ Sediakan loyang yang disapu minyak sikit.

▶️ Tuangkan adunan ke dalamnya ikut kreativiti masing-masing.

▶️ Biarkan sekejap dalam 10 minit. Sambil tu boleh panaskan pengukus.

▶️ Kemudian kukus dalam 30-35 minit dengan api sederhana.

▶️ Dah masak, boleh keluarkan dan sejukkan sekejap.

▶️ Sementara tunggu sejuk tu boleh kukuskan sekejap kelapa parut muda yang ditabur sikit garam.

▶️ Kemudian taburkan kelapa parut pada apam.

▶️ Sedia dipotong dan dihidangkan.

 

BACA JUGA: Cara Buat Apam Polkadot Comel, Gebu Dan Lembut. Resepi Mudah Dan Cepat! 

 

Puas hati tengok apam naik gebu lepas kukus. Bau apam ni lebih wangi dari biasa dan berlemak sebab campuran susu dan nasi.

Sedap kalau buat makan minum petang. Kalau di rumah terasa nak mengunyah pun boleh makan apam ni. Sebab tu tak kisah buat lebih sebab boleh simpan dan makan ulang-ulang.

Inilah dia cara buat apam kampung beras susu yang lembut gebu confirm jadi yang anda boleh buat. Bosan-bosan kat rumah tu lepas ni bolehlah buat kuih simple dan sedap ni. Selamat mencuba.

Leave A Reply

Your email address will not be published.