Segalanya Tentang Makan..

Resepi Black Chicken Masala Yang Pasti Buat Anda Terliur. Resepi Dari Kaum India Sendiri!

0 1,070

Masakan India ni kita tahu kaya dengan herba dan rempah ratus. Kebanyakan resepinya ada kuah yang pekat dan tak bersantan. Lagi pekat, lagi memikat. Bila tumis bahan, boleh terbau harum semerbak masakannya dari jauh. Resepi black chicken masala ni antara salah satu masakan India yang wajib anda cuba.

Dengar nama masakan ni rasa macam banyak bahan rempah india yang dimasukkan. Tapi sebenarnya resepi ni paling mudah dengan gunakan bahan yang biasa kita guna. Cuma yang paling penting, dalam resepi ni, ayam perlu diperap dulu untuk lebih wangi dan pedas.

Kemudian ayam tu akan dimasak dengan bahan tumis rempah sehingga garing dan menghasilkan selupat hitam. Inilah yang dinamakan black chicken masala. Kaya dengan rencah kehitaman yang beraroma wangi dan pedas.

Resepi black chicken masala ni ada dikongsikan oleh wanita India bernama Kalavathy Rasalingam. Tengok je hasil masakannya boleh buatkan orang terliur sehingga resepinya pernah viral satu ketika dulu.

Tak sangka simple je bahan yang digunakan. Boleh buat bila-bila masa je. Yang penting kena rajin goreng bahan tumis dan ayam sehingga ada kesan selupat hitam tu. Barulah betul-betul menjadi.

 

RESEPI BLACK CHICKEN MASALA

Nak perap ayam ni tak perlukan masa yang lama pun. Cukup hanya 30 minit dah memadai untuk serap dan sebatikan bahan perapan dengan ayam.

Bahan-bahan yang diperlukan:

Bahan perapan:

  • Ayam 1 kilo yang dipotong sederhana besar (cuci dan toskan)
  • Halia dan bawang putih yang dikisar
  • Cili kering kisar (ikut tahap pedas mana anda mahu)
  • Serbuk kunyit 1 sudu kecil
  • Garam

*Sebatikan dalam 1 besen dan perap selama 30 minit

 

Bahan lain:
  • Bawang besar 3-4 biji (lebih banyak bawang, lebih sedap)
  • Minyak 1 ½ cawan
  • Jintan besar 1 sudu kecil
  • Kayu manis 2
  • Bunga lawang 3
  • Daun kari
  • Serbuk cili Babas 1 sudu kecil

Cara masak black chicken masala:

▶️ Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Kemudian masukkan jintan, kayu manis dan bunga lawang.

▶️ Tumis sehingga naik bau wangi.

▶️ Kemudian masukkan ayam yang diperap tadi. Kacau sehingga air ayam tu tinggal sedikit.

▶️ Seterusnya masukkan bawang, dan kacau sekata.

▶️ Masukkan daun kari pula, dan kacau lagi.

▶️ Masukkan serbuk cili. Dan gaul sebati.

▶️ Waktu ni dah mula proses goreng yang lama. Perlu jaga betul-betul supaya ayam tak melekat pada kuali. Perlu kerap kacau.

▶️ Kalau perlu, boleh masukkan minyak. Kacau sehingga minyak naik dan warna akan sikit-sikit menjadi hitam.

▶️ Teruskan menggoreng sehingga ayam pun dah semakin gelap warnanya.

▶️ Jangan masukkan kicap hitam pula untuk hasilkan warna hitam tu. Perlu rajin mengacau dan masak sehingga garing.

 

BACA JUGA: Resepi Kari Ikan Sedap Dengan Aroma Rempah Yang Power! Kuah Pekat Dan Terangkat.

 

▶️ Bila dah dapat hasilnya, bolehlah padamkan api.

▶️ Sedia dihidangkan dengan nasi putih panas.

Mudah je kan resepi black chicken masala ni rupanya. Yang buatkan sedap lauk ni ialah selupat hitam tu teksturnya lembik berminyak. Itulah nikmat sebenar bila dapat gaulkannya dengan nasi. Lepas tu hidangkan dengan ulaman, atau rasam seperti kaum india.

Memang sedap jadikan santapan istimewa keluarga. Tak payah pergi kedai mamak pun dah boleh makan lauk India yang sedap dan mantap macam ni. Jangan lupa mencubanya!

Leave A Reply

Your email address will not be published.