Segalanya Tentang Makan..

Cara Buat Rojak Sotong Kangkung Chinese Style. Kuah Pekat Likat, Tak Puas Makan.

0 6,999

Kalau pergi Penang tak sah tak pekena rojak sotong kangkung ni kan. Buat anda yang suka makan sotong kembang, ini salah satu menu yang anda wajib cuba. Apa yang penting ialah kuah sos rojaknya. Selalunya memang ada yang dah sedia dijual.

Tapi anda boleh juga buat kuah rojak homemade sebab mudah je nak membuatnya. Gandingan yang mantap kalau makan dengan sotong kembang dan kangkung. Resepi dari Hafizah Fiza ni ialah rojak Chinese style.

Rindu nak makan rojak sotong kangkung ni sebenarnya. Bila dah jumpa resepi ni rugi kalau tak cuba sebab hanya perlukan dalam 5 bahan je. Itu dah cukup sedap dengan sos pekat likat.

Bila buat kuah hidangan rojak ni wajiblah anda sekali bijan. Makan sotong kangkung dengan kuah rojak lagi bertambah sedap bila gigit bijan yang rangup-rangup tu sekali.

Kuah rojak ni cukup rasa masam, masin dan manisnya. Dan yang penting kenalah ada rasa pedas juga. Itu yang buatkan tak muak makan. Sekali hidang confirm laju habis sepinggan.

 

RESEPI ROJAK SOTONG KANGKUNG CHINESE STYLE

Nak buat kuah rojak pekat atau kurang pekat terpulang pada anda. Tapi biasanya kuah rojak ni lagi pekat dan likat lagi sedap.

Kalau anda nak cair boleh lebihkan air. Kalau nak pekat pula tak perlu tambahkan air mahupun tepung jagung sebab bahan sos ni pun dah cukup pekat. Itu je caranya.

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Sotong lebar
  • Kangkung
Bahan kuah rojak:
  • 3 sudu besar petis/otak udang
  • 3 sudu besar sos hoisin (resepi ni pakai jenama Life)
  • 2 sudu besar sos plum (resepi ni gunakan jenama Life juga)
  • 1 sudu besar serbuk cili atau cili flakes (resepi ni pakai serbuk cili sebab nak halus kuahnya)
  • 1-2 sudu besar gula putih (kalau anda nak manis lagi boleh tambah)
  • 4 sudu besar air (ikut tahap kepekatan yang anda suka)

Bahan lain:
  • Bijan dan kacang yang telah disangai dan ditumbuk
Cara buat kuah rojak sotong kangkung:

▶️ Masukkan kesemua bahan untuk kuah rojak dalam kuali.

▶️ Buka api dan masak selama 5 minit sampai kuah pekat likat.

▶️ Dah pekat tu boleh padamkan api.

▶️ Jangan masukkan garam dah sebab bahan sos semua tadi dah cukup rasa masin.

▶️ Tak perlu tambahkan tepung jagung lagi sebab sos dah pekat.

▶️ Sedia untuk dihidangkan.

 

BACA JUGA: Resepi Kuey Teow Th’ng Penang Style. Rahsia Kuah Sup Sedap Dan Wangi. Hirup Sampai Licin!

 

Celurkan sotong dulu, kemudian potong atau hiris kecil-kecil. Celurkan kangkung juga dan satukan dalam satu pinggan bersama sotong tadi. Lepas tu curahkan sos kuah rojak.

Akhir sekali tabur bijan dan kacang. Gaul sebati dan terus menikmatinya. Bukan main sedap lagi makan dengan sotong yang segar. Kuah pula panas-panas.

Resepi rojak sotong kangkung Chinese style ni sebenarnya antara yang mudah anda boleh buat berbanding resepi lain. Bahannya lebih simple. Rugi kalau tak cuba.

Leave A Reply

Your email address will not be published.