Segalanya Tentang Makan..

Resepi Tomyam Putih Ala Thai Sedap, Pedas Dan Wangi. Lauk Buka Puasa Paling Simple Sekali.

0 12,541

Tomyam putih ni, kalau dapat makan semangkuk, confirm hirup kuah sampai licin. Apa sajalah menu masakan Thai, memang ramai gemarinya sebab cukup rasa pedas, masam, dan manisnya. Perkongsian menu hari ni ialah resepi tomyam putih ala Thai sedap, pedas dan wangi.

Kalau diamati, tomyam putih ni ialah menu masakan Thai yang paling simple sekali. Sebab bahannya paling ringkas. Dan rasanya masih sedap dan menyelerakan. Kadang-kadang kalau pening sangat nak buat juadah simple untuk buka puasa atau makan malam, boleh buat resepi tomyam putih ni.

Bahan asas semua yang biasa ada di dapur. Untuk bahan lauknya pula campak-campakkan je apa yang ada dalam peti sejuk. Bagi yang belum pernah cuba, jom ikut perkongsian resepi dari Zanna Abd Aziz ni.

Bila kadang-kadang nak sahur pun tak ada selera, tomyam putih ni boleh jadi penyelamat untuk buka selera anda. Sebab rasanya masam-masam manis dan pedas. Tak muak makan kuahnya dengan nasi atau pun dihirup.

Nak buat versi pedas atau kurang pedas untuk anak-anak pun boleh juga. Boleh kurangkan cili api ikut selera anda. Janji bahan asas lain dikekalkan untuk rasa yang lebih sedap dan wangi.

 

RESEPI TOMYAM PUTIH ALA THAI

Untuk lauknya, boleh ikut selera masing-masing nak masukkan apa. Boleh jadikan tomyam ayam sahaja, atau tomyam seafood. Untuk sayuran pun begitu juga. Kebiasaannya orang masukkan lobak merah, baby jagung, tomato dan macam-macam lagi.

 

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Ayam/udang/sotong (ikut mana suka)
  • Tomato 3 biji
  • Bawang merah 3 biji
  • Bawang putih 3 ulas
  • Daun limau purut 4 helai
  • Serai 3 batang
  • Limau nipis 2 biji (diambil jus sahaja)
  • Lengkuas 1 inci
  • Cili api 6-7 biji (ikut tahap kepedasan yang anda mahu)
  • Kiub pati ayam 2 ketul
  • Air 3 cawan
  • Garam
  • Gula

Cara masak tomyam putih ala Thai:

▶️ Mula-mula masukkan air ke dalam periuk dan tenggekkan atas dapur.

▶️ Masukkan tomato ke dalam periuk. Dan biarkan air mendidih sampai tomato sedikit lembut.

▶️ Kemudian masukkan serai dan lengkuas.

▶️ Masukkan pula ayam dan biarkan sampai air sedikit menggelegak.

▶️ Seterusnya masukkan cili api, bawang putih dan daun limau purut. Biarkan lagi menggelegak. Dan masukkan pula bawang merah.

▶️ Bila air semakin menggelegak dan ayam pun dah empuk, boleh masukkan kiub pati ayam, garam dan gula secukup rasa.

 

BACA JUGA: Resepi Mee Celup Ala Thai Sedap Dan Padu. Masak Sampai Kuah Rasa Pekat Dan Beraroma!

 

▶️ Kemudian perahkan jus limau nipis. Masa perahkan tu, pastikan biji limau tak termasuk sekali sebab nak elakkan kuah menjadi pahit.

▶️ Biarkan mendidih sikit lagi, dan boleh tutup api.

▶️ Sedia untuk dihidangkan.

Fuhh, tengok pun dah berselera. Apatah lagi kalau rasa. Resepi tomyam putih ala Thai versi ni memang paling simple sebab tak ada pelbagai bahan sama ada seafood atau sayuran. Masak dengan ayam dan tomato pun dah rasa cukup memadai.

Kalau keluarga anda teringin nak makan tomyam putih ala Thai tapi malas nak ke restoran, bolehlah sediakan manu ni. Kadang-kadang yang simple itulah yang paling digemari. Selamat mencuba!

Leave A Reply

Your email address will not be published.