Segalanya Tentang Makan..

Bagi Penggemar Makanan Korea. Jom Buat Spicy Enoki! Gerenti Makan Sampai Licin!

0 9,361

Kalau anda rajin tengok youtube mukbang makanan korea, mesti selalu nampak mereka makan spicy enoki ni. Tiap kali tengok, tiap kali tu telan air liur dibuatnya. Nampak sedap dengan kuah merah pedasnya tu. Bila dah kerap kali tengok tu, tak menahan pula. Apa lagi, jom buat spicy enoki yang menyelerakan ni!

Cari punya cari, jumpa resepi spicy enoki yang dikongsikan oleh Siti Faizah Mohamad ni. Sekali pandang hidangan spicy enokinya, memang nampak enak dan berselera. Yang menariknya, ini ialah versi beliau yang ringkas dan mudah je bahan-bahannya. Kalau makan time hujan dan sejuk ni, gerenti makan sampai licin punyalah.

Nak makan spicy enoki ni syaratnya kena pedas. Dah nama pun spicy kan. Kalau tak pedas, tak terangkat. Kuah merah pedasnya tu dimasak menggunakan hot sos dan juga sos korea. Dan masak sehingga pekat dan likat. Bila sebati dengan bahan tu yang buat sedap. Sluurrp masuk ke dalam mulut.

Kalau tengok cara masakan spicy enoki korea yang lain, mereka masak dengan mee, cheese dan macam-macam lagi. Memang nampak mewah masakannya dan menyelerakan. Tapi rupanya masakan ringkas macam ni pun dah sedap untuk dinikmati. Janji kuah merahnya cukup padu.

Untuk resepi ni cukup sekadar cendawan enoki, sosej, fish cake dan letaklah sikit telur rebus. Ringkas tapi sedap. Namun kalau anda nak buat penambahan bahan lain pun boleh juga. Jom lihat cara penyediaannya.

 

RESEPI SPICY ENOKI KOREA

Untuk resepi ni, gunakan sos korea adabi. Dan untuk hot sauce pula, gunakan hot sauce leslada. Kalau tak ada hot sauce leslada, boleh je gunakan jenis hot sauce lain atau apa-apa sahaja sos untuk menambahkan rasa.

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 2 paket sos korea adabi (boleh kurangkan 1 pekat je kalau tak nak pedas sangat)
  • 4 paket cendawan enoki
  • Sosej 4 batang
  • Fish cake 3 batang
  • Sos cili sedikit
  • Sos hot sauce leslada sedikit
  • 2 ulas bawang putih dicincang
  • Air
  • Telur 2 biji direbus

Cara masak spicy enoki korea:

▶️ Mula-mula rebuskan dulu cendawan enoki.

▶️ Dah agak lembut sikit, toskan.

▶️ Kemudian rebuskan bahan lain iaitu bawang putih, dan juga sos korea. Rebuskan sehingga mendidih.

▶️ Kemudian masukkan sosej dan fish cake.

▶️ Masukkan sos hot sauce leslada dan kacau sehingga sebati. Kuah akan jadi pekat.

▶️ Tuangkan ke dalam cendawan enoki untuk dihidangkan.

▶️ Dah siap. Masukkan telur rebus sebagai bahan tambahan.

 

BACA JUGA: Resepi Fish Cake Homemade Versi Korea Super Marvellous. Rugi Kalau Tak Cuba!

 

Kalau nak lagi sedap, taburkan daun sup dan juga biji bijan. Bertambah naik rasa dia. Sedapnya makan pedas-pedas kuah merah yang pekat dan likat ni. Sesuai dijadikan hidangan santai di rumah.

Bila dah pakai sos korea dan sos leslada ni, tak perlu lagi dah masukkan garam dan gula. Sebab rasa sos ni dah memadai. Jangan lupa mencuba spicy enoki ni!

Leave A Reply

Your email address will not be published.